Konu hakkında fikir sahibi olmayan bir kullanıcı için SEM, hali hazırda bulunan birçok üç harfli kısaltmadan bir tanesi olarak değerlendirilebilir. Ancak bahsedilen kısaltmaların gittikçe büyüyen veri tabanını durdurmak için yapılabilecek pek de bir şey yok. Bu nedenle, bu kısaltmaların yalnızca ne ifade ettiklerini değil derinlemesine inceleyerek konu hakkında bilgi sahibi olmanız dijital pazarlama konusunda büyük önem arz ediyor.
Konumuza dönecek olursak; SEM yani Search Engine Marketing, dilimizde Arama Motoru Pazarlaması anlamına gelen dijital pazarlama metriklerinden bir tanesidir. Teknik olarak, arama motorlarında verilen ücretli reklamlar vasıtasıyla üst sıralarda görünmeyi hedefleyen bir dijital pazarlama yöntemidir. Google (Adwords), Yahoo, Yandex, Bing gibi arama motorlarında yönergeler doğrultusunda hazırladığınız reklamlar sayesinde sitenizin reklamını yapabilirsiniz. Reklamlarınız, arama sonuçlarının üzerinde, sağda ya da alt bölümlerde organik arama sonuçlarının etrafında sponsorlu link şeklinde yayınlanmaktadır. Bu noktada SEM ve Adwords ikilisi ön plana çıkmakta. Ayırdığınız bütçeyle alakalı olarak hedef kitlenizde büyük artış sağlayabilirsiniz.
SEM Dijital Pazarlamada Nasıl Kullanılır?
Arama motoru pazarlaması, arama motoru optimizasyonu yani SEO ‘ya göre oldukça hızlı geri dönüşlere ulaşmanızı sağlar. SEO ile belirli bir sürede doğal arama sonuçlarında istediğiniz yere gelebilirken SEM ile çok daha kısa sürede hedefinize ulaşmak rekabet ortamına göre oldukça cazip gelebilir. SEO ile SEM bir araya geldiğinde ise çok daha fazla etkili sonuçlar elde edilebileceğini söylememize gerek yoktur sanırım.
SEM ve Bütçe
Oluşturacağınız reklam metinleri, hedef kitlenize yönelik anahtar kelimelerden oluşturulmalıdır. Bu noktada bütçe ayırırken, anahtar kelimeler için bir uzmandan alacağınız danışmanlık hizmetini hesaba katmalısınız. Markanız ile alakalı olarak aratılması muhtemel anahtar kelimeleri belirlemek büyük önem arz etmektedir. Unutmayın, etkili sonuçlar etkili anahtar kelimeler ile mümkündür. Ayrıca SEM için ödeyeceğiniz tutarı kendiniz belirleyebilmektesiniz. Örnek vermek gerekirse, reklamınıza 10₺ günlük bütçe ayırabilir ve her tıklama için on kuruşluk maksimum maliyet belirleyebilirsiniz. Markanızın büyüklüğüne ve gelirine göre bir bütçe stratejisi belirlemeli, ödemeyi ziyaretçi sayısına göre değil satış artışına göre yapmalısınız.
SEO ve SEM konusunda Tüm Avrupa’ya 360 derece hizmet veren Etkili Bir Firma Arıyorsanız Tutus Media Sizi bekliyor…