Sesli Arama: Nedir ve Nasıl Çalışır?
Siteniz sesli arama için optimize edilmedi mi? Eğer e-ticaret sitenizde ya da kurumsal sitenizde sesli arama optimizasyonu yoksa müşterilerinizi rakiplerinize kaptırmanız çok yakındır.
Sesli aramanın arama motoru ortamındaki kademeli yükselişi ve hakimiyeti göz ardı edilemez.
Akıllı telefonlar, akıllı hoparlörler, arabalar, akıllı TV’ler, akıllı ev bileşenleri, giyilebilir cihazlar, ev aletleri ve diğer bağlantılı araçlar yükselişte.
Bütün bu akıllı araçlar; modern tüketicinin özlediği bir kolaylık düzeyi sağlamaktalar.
Bir düğmeye basit bir şekilde basılması ve ardından bir cümlenin sözlü olarak okunması, anlık sonuçlar döndürebilir. Haliyle konuşma tanıma teknolojisi hayatımızı daha da kolaylaştırdı ve alışverişi daha zahmetsiz hale getirdi. Ve daha fazla tüketici, ihtiyaçları için sanal bir asistan kullanmanın avantajlarından faydalanmaya başladılar.
Tahminler, 2024 yılına kadar dijital sesli asistan sayısının 8,4 milyar birime ulaşacağını tahmin ediyor. Bu sayı dünya nüfusundan fazladır. Sadece belli bölgelerde değil artık dünyanın her noktasında sesli arama modülleri gün geçtikçe geliştirilecektir.
Ek olarak, ABD nüfusunun yaklaşık üçte biri bu işlevi yapan akıllı bir cihaza sahip. Avrupa’da ise bir kademe geride olsa da bu oranlara yakın bir rakam söz konusudur. Sesli arama teknolojisini optimize etmeye yönelik ipuçlarına dalmadan önce, sesli aramanın ne olduğunu ve kökenlerini inceleyelim.
Sesli Arama Nedir?
Sesli arama, bir çaba katmanını ortadan kaldırarak tüketicilerin bir soruyu yanıtlamak veya bir konu hakkında daha fazla bilgi edinmek için teknolojiden yararlanmalarını sağlar.
Bu tür arama işlevi, ses sinyallerini metne dönüştürmek için otomatik konuşma tanıma sistemi (ASR) aracılığıyla çalışır.
Bu ses tanıma teknolojisi, akıllı cihaz kullanıcılarının yalnızca seslerini kullanarak arama yapmasına olanak tanır.
Bu teknoloji daha sonra konuşulan kelimeleri metne çevirecektir. Ardından, arama motoru metni standart bir arama sorgusu gibi kullanır ve alakalı arama sonuçları sunar.
Zamanla, makine öğrenimi, doğal insan dilini ve araştırmacının mümkün olan en iyi sonuçları ortaya çıkarma niyetini daha iyi anlamak için gelişir.
Yapay zeka (AI), ses kalitesi, gelişmiş pil ömrü ve ses kontrolü ile kişisel sesli asistan cihazlarına yardımcı olur. Doğal dil işleme geliştirmeleri, son kullanıcı tarafından verilen soruları ve komutları daha iyi anlamak için devam etemktedir.
Sesli Arama Nasıl Çalışır?
Bu tür bir arama sistemi haliyle karmaşıktır.
Bununla birlikte, temel bir anlayışa sahip olmak, sesli arama optimizasyonu çabalarınızı yönlendirmenize yardımcı olabilir.
Bir arama sorgusu yürütüldüğünda arama asistanı sırayla şunları yapar:
- Arka plan seslerinden ayrı olarak sesli sorguya odaklanmasını sağlayarak sesleri filtreler.
- Ses dalgalarını dijital verilere dönüştürerek sesli arama sorgusunu dijitalleştirir .
- Dijital verileri işleyerek bir ses analizi yapar.
- Alakalı yanıtları bulmak ve sunmak için Google Arama gibi harici veri kaynaklarına bağlanır .
- Arayıcının amacını karşılamak için bilgileri çevirir.
- Kalıpları tanır ve sorguyu veritabanındaki mevcut örneklerle karşılaştırır.
Başlıca Akıllı Hoparlör Oyuncuları Kimlerdir?
Sanal asistanlar, küresel akıllı hoparlör pazarına %82 pazar payıyla hakimdir. İkinci sırada kablosuz hoparlörler gelir, ardından diğer cihazlar gelir.
Ancak, bu aramaların çoğunun akıllı hoparlörlerde değil, mobil cihazlarda gerçekleştiğini göz önünde bulundurmak önemlidir.
En çok sahip olunan akıllı hoparlörler popülerlik sırasına göre şunları içerir:
- Amazon Yankı (%20,8).
- Google Nest (%8,1).
- Diğerleri (%5,2).
- HomePod’u (%2).
Sesli arama pazarındaki başlıca markalar ise şunlardır:
- Amazon.com, Inc.
- Apple Inc.
- Avnera Şirketi.
- Baidu, Inc.
- Deutsche Telekom AG.
- Fabrik.
- Meta Platforms, Inc. (Facebook)
- Alfabe Inc. (Google)
- Sıkışma Ses.
- KaKao.
- Lenovo Grubu Sınırlı.
- LG Elektronik A.Ş.
Önde gelen ülkeler açısından, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri akıllı hoparlörler için en büyük pazarlardır. Bu iki ülkeden sonra Almanya, Japonya, İngiltere, Endonezya, Malezya gibi ülkeler gelmektedir.
Çin, küresel akıllı hoparlör sevkiyatlarının %40’ından fazlasını karşılarken, sevkiyatların %30’u Amerika Birleşik Devletleri’ne gidiyor.
Sonuç olarak;
Sesli arama, bugün olduğu gibi hızlı, işlevsel zaman kazandıran hale gelmek için uzun süredir yineleniyor ve test ediliyor.
Yapımında 70 yıl olmasına rağmen, zamanla büyümeye ve gelişmeye devam edecek gibi duruyor.
Markalar, tüketicilerin artan rahatlık ihtiyacına uyum sağlamak için dijital asistanların ve ses tanıma teknolojisinin artan kullanımına uyum sağlamalıdır.
Markanız sesli arama stratejisi benimsemediyse, bugün başlamanın tam zamanı alt yapı desteği ve SEO desteği almak için Tutus Media’ya başvurabilirsiniz. Avrupa’da 360 derece medya ajansı olarak görev yapan Tutus Media ile markanız her zaman rakiplerinizin bir adım önünde yer alır.
- Google Cloud’un Perakendeciler için Başlatacağı Yeni Yapay Zeka Araçlarına Hazır mısınız?
- Twitter, Reklam Vermenin 3 Yeni Yolunu Sunuyor
- Ads Reklamlarında Şartlarınızı Zorlayan Büyük Markalarla Nasıl Rekabet Edebilirsiniz?
- İhtar mektuplarının sahibi avukat dolandırıcı ve şantajcı çıktı!
- Z Kuşağına Doğru Şekilde Pazarlama Nasıl Yapılır? Hangi Sektörler Önemlidir?