Google Webmaster ekibinden Gary Illyes blogda bir makale yayınladı. Mobile first indexing konusunda sitemizi nasıl iyileştirebileceğimiz ve ne gibi düzenlemeler yapabileceğimiz konusunda değerli bilgiler içeren makale özetini ve düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.

Google Mobile firt indexing yani mobil öncelikli dizine ekleme ile ilgili testlere başlayalı bir sene geçti. Bloglarda uzun uzun yazılar yayınlandı, John Mueller hangout’da soru yağmuruna tutuldu. Pubcon konferanslarında “kuzum bu neyin nesidir” türünden geyikler döndü.

Nihayetinde tarama (crawling), dizine ekleme (indexing) ve sıralama (ranking) Google için genellikle bir sayfa içeriğinin masaüstü sürümüne bakıyorken kullanım yoğunluğu nedeniyle mobil öne geçmiş oldu. Algoritma nihayetinde kimyasal dille “kararlı sürüm” haline geldi.

Bu durum, masaüstü sürüm mobil sürümden önemli ölçüde farklı olduğunda mobil cihazlardan arama yapan kullanıcılar açısından sorunlara yol açabilmektedir. Mobil öncelikli dizine ekleme, kullanıcıların (özellikle de mobil olanların) aradıkları içeriği bulmalarına daha iyi bir şekilde yardımcı olmak amacıyla dizine ekleme ve sıralama için içeriğin mobil sürümünü kullanacağımız anlamına gelmektedir. Bu geçiş sürecinde site sahiplerinin, sitelerine gelen Akıllı Telefon Googlebot trafiğinde önemli bir artış görmeleriyle birlikte; arama sonuçlarındaki snippet’ler ve Google önbellek (cache) sayfaları da bu sayfaların mobil sürümü baz alınarak oluşturulacaktır.

Duyarlı (responsive) web tasarımdan yararlanan ve tüm masaüstü içerik ve işaretlemelerini içerecek şekilde dinamik sunumu (dynamic serving) doğru şekilde uygulayan sitelerin genel olarak herhangi bir şey yapmalarına gerek yok.

Google’ın konuyla ilgili bir öneri listesindeki bir sitenin mobil öncelikli dizine eklemeye hazır olduğundan emin olmanıza yardımcı olacak bazı ekstra ipuçları:

  • Sitenin mobil sürümünün de önemli, yüksek kaliteli içeriğe sahip olduğundan emin olun. Buna metin, resim (alt özellikleriyle) ve videolar gibi bilenen taranabilir ve dizine eklenebilir tüm biçimler dahildir.
  • Dizine ekleme ve kullanıcıların sevdiği arama özellikleri açısından yapısal veriler oldukça önemlidir. Bunları sitenin hem mobil hem de masaüstü sürümünde olduğundan emin olun. Ayrıca, mobil sayfalarda bulunan yapısal veri işaretlemeleri içerisinde bulunan URL’lerin de mobil versiyonları ile değiştirildiğinden emin olun.
  • Dizine ekleme ve sunum için bir sayfadaki içerikle ilgili ipuçları sağlayan meta veriler sitenin her iki sürümünde de bulunmalıdır. Örneğin, meta başlık (title) ve açıklamalarının (description) sitedeki tüm sayfaların her iki sürümünde de eşdeğer olarak bulunduklarından emin olun.
  • Ayrı mobil URL’ler (m. veya m-dot olarak da bilinen) ile bağlantı kurmak için değişiklik yapılmasına gerek yoktur. Ayrı mobil URL’ler kullanan sitelerde, bu sürümler arasında mevcut link rel=canonical ve link rel=alternate öğelerini koruyun.
  • hreflang bağlantılarını ayrı mobil URL’lerde kontrol edin. link rel=hreflang öğelerini uluslararasılaştırma (internationalization) için kullanırken mobil ve masaüstü URL’leri arasındaki bağlantıyı ayrı olarak oluşturun.
  • Mobil URL’lerinizin hreflang öğesi, diğer mobil URL’lerdeki diğer dil/bölge sürümlerine işaret etmelidir. Benzer şekilde, masaüstü URL’sini oradaki hreflang bağlantı öğelerini kullanarak diğer masaüstü URL’leriyle bağlayın.
  • Siteyi barındıran sunucuların artması muhtemel tarama sayısını karşılamak için yeterli kapasiteye sahip olduğundan emin olun. Bu durum, duyarlı web tasarımı ve dinamik sunumu kullanan siteleri etkilemez; yalnızca mobil sürümün, m.example.com gibi ayrı bir ana makinede bulunduğu siteleri etkiler.

Özetleyecek olursak; kaliteli içerik, yapısal veri, mobil-desktop title-desc uyumu, rel=canonical ve rel=alternate kullanımı, hreflang belirtilmesi ve sitenin kapasitesi yüksek bir sunucuda çalışması konuları önem arzediyor.

Zengin trafikler dilerim…