Google iki yıla yakın süredir Mobile-First indexing (mobil-ilk endeksleme) üzerinde çalışıyor ve Tutus Media olarak biz de bu çalışmayı yakından takip ediyoruz. Mobile-First indexing terimi kısaca, birçok kullanıcının yaptığı gibi, akıllı Google bot akıllı telefonu kullanılarak İnternette arama yapmak ve aramaları endekslemek için kullanılıyor.
Dünyanın dört bir yanındaki web siteleri artık mobil dostu olacak şekilde hazırlanıyor, web siteleri sadece bilgisayardan değil her türlü cihazdan erişim sağlanabilecek şekilde oluşturuluyor. Elbette özellik SEO hizmeti veren biz Tutus Media gibi hizmet sağlayıcılar için atılacak çok adım var. Ancak Google bugün itibariyle mobil endekslemeyi kullandığını duyurdu ve uzun süredir takipte olan Tutus Media, web sitelerinizin akıllı platformlarda yapılan aramalarda üst sıralara taşımak için gerekli düzenlemeleri yapmaya hazır.
Genel olarak Google, “mobile-first indexing” özelliğini, web siteleri bu tür bir indekslemeye hazır olduklarından emin olduktan sonra kullanıyor. Bir sitede arama yapıldığında Search Console üzerinden site sahiplerini bilgilendiriyor. Sunucu kayıtlarından da bu durumu takip etmek mümkün. Site yöneticileri için site URL’sini kullanarak da adresin nasıl sonuçlara yansıdığını veya indekslendiğini görmeleri mümkün.
Eğer şahsınıza ait veya firmanıza ait web siteniz duyarlı tasarım teknikleri kullanıyorsa, bu yeni özelliğe tamamen hazırsınız demektir. Ancak duyarlı Almanca mobil web sitesi kullanmayanlar genel olarak iki durumla karşı karşıya kalabilirler.
Mobil sayfalarında eksik yapısal veriler
Yapısal veriler web sayfalarının içeriğini anlamak için kullanılır ve sitenizin arama sonuçlarında belirgin bir şekilde gözükmenizi sağlar. Eğer web sayfalarınızın masaüstü versiyonlarında yapısal veriler kullanıyorsanız, mobil sayfalarda da aynı yapıyı kullanmanız gerekir. Bu önemli bir konudur çünkü Google, “mobil-first indexing” özelliğini sadece mobil sayfalarında yapısal veriler bulunan web sayfalarında kullanacak. Kısaca, mobil aramalarında sitenizin arama sonuçlarında iyi bir sıralamada çıkması için bu olmazsa olmaz bir şart.
Sayfalarınızın bu özelliği olup olmadığını test etmek kolay bir iş değil. Tutus Media bunun için hizmet veriyorlar. Google, web sitesi sahiplerine yapısal veri durumlarını test etmelerini ve mobil versiyonu ile karşılaştırmalarını öneriyor. Bunu yapabilmek için de kaynak kodu kullanılarak mobil cihaz simülasyonu yapılması veya mobil dostu test aracı ile oluşturulmuş HTML kullanılması gerekiyor.
Unutmayın! Bir web sitesinin “mobile-first indexing” ile endekslenmesi için mobil dostu bir sayfa olması tek başına yeterli değil.
Mobil sayfalarda görsellerin alt metinlerinin eksik olması
Sitenizde bulunan resimlerin bir “alt metne” sahip olması, ekran tarayıcılar, arama motorları ve elbette mobil cihazlar için görselleri tanımlamada kullanılan harika bir yöntem. Alt metinleri olmadan Google’ın sitenizde bulunan görsellerin içeriğini anlaması mümkün değil.
Bunun için kaynak kodunda görsellerinizdeki etiketlerin kontrol edilmesi gerekiyor. Bunu test etmek için de yine yukarıda bahsedilen iki yöntemi kullanmak mümkün.
Günümüzde web sitelerin mobil versiyonun olması, siteler için olmazsa olmaz bir özellik haline geldi. Başta Google olmak üzere hemen bütün arama motorları, mobil dostu versiyonu olan web siteleri için farklı endeksleme yöntemleri kullanıyor.
Tutus Media, Avrupa’da uzun yıllardır birçok firmaya Almanca web sitesi tasarımı, reklam, SEO optimizasyonu gibi hizmetler sunuyor.
Alanındaki gelişmeleri yakından takip eden Tutus Media uzmanları, hazırladıkları web siteleri ve kullandıkları en güncel geliştiriciler ile özellikle şirketlerin web siteleri üzerinden hedef kitlelerine ulaşmasına olanak sağlıyor. Hem masaüstü hem de mobil dostu olarak hazırlanan web siteleri sayesinde firmalar arama sonuçlarında üst sıralarında yer alırken, hem markaların bilinirliği artıyor hem de güncel gelişmelere uyumlu bir gelişme imkânı sağlıyor.