Dijitalleşen dünya, akabinde tüm markaların da dijital dünyada var olmasını neredeyse zorunlu kılıyor diyebiliriz. Hedef kitlesi ve potansiyel müşterisinin neredeyse tamamı sosyal mecralarda olan markalar da haliyle sosyal medyada yer almak, kullanıcılara en kolay ve en hızlı yoldan ulaşmak istiyor. Ama sosyal medyada var olmak, sadece markanın sosyal medya hesaplarını oluşturmakla bitmiyor. Hangi sosyal mecralarda olmak gerekiyor, hangi sıklıkta, ne tür içeriklerle kullanıcıya ulaşmak gerekiyor, kullanıcıların tepkileri doğrultusunda içerik stratejisi nasıl güncellenmeli, yapılan çalışmaların katkıları nasıl anlaşılır gibi birçok konunun da ele alınması gerekiyor. Sosyal medya stratejisi kurarken ve sosyal medya pazarlama yaparken dikkat etmeniz ve kaçınmanız gereken birkaç önemli hata var. En çok yapılan hatalara kısaca göz gezdirelim.
İçerik sıklığını doğru belirleyememek
Markalar bazen nitelikten daha çok niceliğe odaklanıyor. Çok fazla içerik paylaşımı kullanıcılarınızı yorabilir, sizi takip edenlerin takibi bırakmasına sebep olabilir. İçerik sayısını arttırmak adına, kaliteden ödün vermek, kalitesiz içerik paylaşmak da yapılan hatalardan biridir.
Özgün olmamak
Markanızı, ürününüzü tanıtmak veya özel günleri sosyal medya üzerinden kutlamak/anmak için olabildiğince özgün içerikler kullanın. Gerek görsel, gerekse de kullanacağınız metnin özgünlüğü kullanıcılar açısından çok önemlidir. Birbirinin aynı olan, ya da çok fazla esinlenmiş içerikler hoş karşılanmayacaktır.
Sahte takipçi, erişim ve etkileşim almak
Sosyal medya yönetiminde en çok yapılan hatalardan biri de, belirli tutar karşılığında 3.şirketler tarafından sağlanan, sahte kullanıcı ve etkileşim satın alınmasıdır. Bu tarz sahte takipçi satın alımları hem imajınızı zedeleyebilir, hem de sosyal medya hesaplarınızın uzun vadede kapanmasına neden olabilir.
Hedef kitleyi dinlememek, iletişim kurmamak
Sosyal medya yönetimi sadece içerik paylaşımı ile bitmiyor. Paylaştığınız içeriklere kullanıcıların nasıl tepki verdiğini izlemeniz, bu doğrultuda içerik stratejinizi güncellemeniz gerekiyor. Bunun dışında, cevapsız kalan yorumlar, mesajlar, talep ve şikayetler de marka imajınızı zedeleyecektir. Unutmayın, sosyal medya aktif, karşılıklı iletişimin olduğu bir mecradır.
Rakipleri ve sektör gelişmelerini takip etmemek
Sadece kendi markanıza odaklanarak, rakiplerinizi ve sektördeki değişimleri takip etmemek, gelişmelerden habersiz kalmanıza ve gündemi yakalayamamanıza sebep olacaktır. Rakiplerinizin sosyal medya hesaplarını takip ederek, içeriklerinizi düzenleyebilir, yapılan başarılı çalışmalardan esinlenebilirsiniz.
Yapılan çalışmaları analiz etmemek
Sosyal medya yönetiminin belki de en önemli bölümü, tüm çalışmalar yapıldıktan sonra sonuçların analiz edilmesidir. Birçok marka bunu gözden kaçırıyor. Yaptığınız çalışmaların nasıl etki yarattığını, hedef kitlenin etkileşimini, paylaşım saatlerinin ve günlerinin uygunluğunu yapılan analiz sayesinde anlayabilirsiniz.
Markanızın sosyal mecralarda doğru şekilde temsil edilmesi ve potansiyel müşterilerinize doğru şekilde ulaşabilmek için Avrupa’da 360 derece medya ajansı olan Tutus Media’nın Sosyal Medya Yönetim paketlerinden yararlanabilirsiniz.