Meraklılarının da yakından takip ettiği gibi Google SEO algoritmasında 2018’de 3 büyük bir güncelleme gerçekleştirdi. Seo Algoritmaları değişimlerine göre, site sıralamaları da bundan pozitif/negatif olarak etkilendi.
Peki bu algoritmalar aslında nasıl çalışıyor? Ben de bu puanlama sistemini (ranking signal) biraz anlamak istiyorum diyenler için bol teknik bilgi içeren bir yazımız da olsun istedik.
Hmmm! şimdi anladııııım… diyenler olabilir 🙂
Karmaşık bir şey yok aslında. İşin içine teknik bilgi girince öyle görünüyor.
Adım adım ilerleyecek olursak;
- Bir web sitesi hazırladınız ve yayına aldınız.
- Sitenizde bir dizi SEO optimizasyonu çalışması yaptırdınız.
Bize yaptırın, işimizi iyi biliyoruz, “evet mühendislik kısmı dahil” 🙂
Google da web siteniz için bir kıymet biçildi (bir nevi borsada hisse senetleri gibi düşünün).
Bu kıymet değerine göre, aramalarda Google tarafından belirlenmiş bir sırada çıkmaya başladınız.
Kafanıza şu soru takıldı; Benim daha önde olmam lazım, Google nasıl kafasına göre beni önde/sonda çıkarıyor?
Google kafası bu… O da şöyle çalışıyor;
Sitenizi tarayan Google botları aldığı verileri yaklaşık 5600 farklı makineden geçirerek filtreler oluşturur.
Filtreler yukarıdaki resimdeki formülasyona benzer bir page rank hesaplaması yapar.
Matematikten hoşlanmayanlar veya son matematik sınıfından bu yana teknik terimleri unutmuş olanlar için bu formül aşağıdaki gibi okunabilir.
“Sayfanın Page Rank değeri 1 eksi bir sönümleme faktörüne eşittir, artı, sayfadaki her bağlantı için (kendisi için bağlantılar hariç), sayfanın sayfa sırasını sayfadaki dışa aktarılan bağlantıların sayısına bölünür.”
Özetle; bir web sitesinin ana sayfası için bir katsayı belirlenir, diğer alt sayfalar o kat sayıya oranlanır, toplanır ve ortalaması alınır.
Sönümleme: bir titreşim hareketinin bir engelle karşılaştıktan sonra zamanla seviyesinin azalması hareketi
Bu sadece page rank değil yüzlerce parametre içeren bir filtreleme işlemidir. Formülasyonun oluşmasını önceden her kelime için gerçek denekler ile kullanıcı deneyimi çalışmalarının sonucu belirler.
Bu işlemi görselleştirince aşağıdaki resim gibi bir özet çıkar.
Yukarıda belirttiğimiz kalite korelasyonunu alt sayfaların ana sayfaya oranlamasını, sayfanın kalite standartları için verilmiş puanların toplamı belirler. Bu puanlar sayfaların her birinin belirli bir skor değerinin oluşmasını etkileyen faktörler üzerinden hesaplanır.
Bu resimdeki gibi sitenize gelen sinyaller çeşitli matematiksel formüller ile bir kalite değerine dönüştürülür. Böylece sıralamada bir yer edinirsiniz.
Yine bu resimdeki gibi birçok seo işi ile uğraşan meslektaşlarımızın da genel olarak bildiği sayfa kalitesi, içerik-metin oranı, tıklama oranı, sitede geçirilen süre, sayfa görüntüleme sayısı, sitenin açılma hızı gibi… bazı kalite değerleri ile ilgili hesaplamalar yapılır. Sitenize bir puan değeri verilir ve kalitesine göre sıralamada bir yer edinir.
Bundan çok daha fazla ve ileri seviye matematik mühendisliği ve yapay zeka ile çalışan algoritmalar ile haşır neşir olan bir ajans olarak diyebiliriz ki;
Sitenizin hakettiği sıralamayı alması için Neuro scientist bir bakış açısı ile çalışan ekibimizle tanışın.