Google SEO algoritma güncellemeleri ve arama sonuçlarında gördüğümüz yenilikleri sizlerle buluşturmaya devam ediyoruz.
Nisan ve Mayıs 2017’de Dijital Medya cephesinde neler oluyor birlikte gözatalım. Başlamadan bir notu da paylaşmak istiyorum. SEO güncellemeleri ve yeni tekniklerden bahsederken uzun uzadıya bir technical guide değil de özet olarak yazacağım. Detayları merak edenler ilgili konuların geniş anlatımlarına ulaşabilirler.
- Google Data Studio artık hemen tüm Google servisinden veri çekebilecek duruma geliyor. Böylece tüm servislerden aldığınız verileri görsel dashboard şeklinde sunmak mümkün hale gelecek.
- Google blog aramalarında kategori odaklı seçim yapmanız için blog türünü seçerek yaptığınız aramalarda AMP desteği ile ilgili kategorilerdeki blogları listeleyecek. Daha önce dizi ve sinemaları için yapılabilen aramalar artık bloglar için de mümkün hale geliyor.
3. Site yapısı SEO ve anahtar kelime pozisyonu bakımından daha önemli hale geliyor. Rahat taranabilme (Crawl), dahili bağlantılar (Internal Links), anchor text dediğimiz çapa metinler ve kullanıcı deneyimi SEO 2017’nin önemli SEO etkenlerinden birisiydi. Şimdi daha da önemli hale geldi. Artık A/B testi, Click Map ve Heat Map ile sitenizi daha fazla kullanıcı deneyimine uygun hale getirmeye başlamanızda fayda var. URL yapısı ve URL uzunluğu da önemli kriterlerden birisi. Arama sonuçlarında en iyi URL uzunluğunun 37 karakter ortalaması olduğunu da paylaşmış olayım.
4. SEO araçlarına yapılan harcamalar üzerine bir anket düzenlendi. Bun anket sonuçlarına göre uzman SEO firmalarının araçlar için yaptığı harcamanın %31 den fazlası ayda 1000$’dan fazla para harcadığı ortaya çıktı. İşimizi kolaylaştırması ve hızlandırması için kullandığımız
5. Özellikle mobil cihazlarda bir siteyi açtığınızda gelen geçiş reklamlarının Google’da trafik düşüşüne neden olma durumu ile ilgili yeni gelişme var. Site kullanımını zorlaştıran pop-up reklamlardan dolayı özellikle mobilde ceza almanız artık daha olası bir durum olacak.
6. Herhangi bir yerden link almak mı kaliteli link almak mı? derseniz nitelik-nicelik durumu devreye giriyor. Ücretli olsa da kaliteli link tercihi daha doğru seçenek olmaya devam edecek.
Google büyük firma ve şirketleri artık aldıkları kaliteli linklere göre değerlendirecek. Link sayısının çokluğu önemini artık yitirmeye başlayacak. Tabii ki sosyal aktivite durumu yine önemli.
7. Özellike sitelerin alt alanı yani footer dediğimiz bölümünde keyword stuffing yapmak ve sayfaların density değerleri ile fazla oynamak SEO başarınızı negatif olarak etkileyecek gibi görünüyor.
Bunun yerine density değeri düzgün yapılandırılmış tekik sayfalara önem vermek daha faydalı. Ayrıca dahili link bağlantılarını makale içlerinde inşa etmek daha ekili. Bununla birlikte dahili bağlantılarda aynı adrese aynı kelimelerle fazla bağlantı vermekte Google Penalty’sı yani cezası almanıza neden olabilir. Her kelime varyantı için de ayrı başlık oluşturmak yerine kelime grubunu genişletici içerik oluşturmanızda fayda var. Old-School seo technics denilen bu yanlışları yapmamanızı öneriyorum.
8. Google 10 nisanda mobil cihazlarda resim aramalarında benzer ürünlerin gösterimini yapacağını duyurdu. Bu özelliği sitenize entegre etmek için de bir kılavuz var. Buradan teknik yönergelerin neler olduğuna bakabilirsiniz.
9. Google arama sonuçlarında eklediğiniz bir makale ya da ürünün görüntülenmediğini farkettiğinizde bunu Google botlarına bildirebilmek için Submit URL Google tekil URL ekleme servisini kullanabileceksiniz. Bu yazıyı yayınladıktan sonra ben de kullandım 🙂 Sonuç böyle..
Seo’nun Geleceği “arama dilini anlamak”
Bir aramada “yakınımdaki restorant” kelimesi varsa o kişinin aç olduğunu ve bir şeyler yemek istediğini tahmin edersiniz. “Erkekler için en iyi berber” diyen bir erkeğin aramasından “benim için en iyi berber” dediğini, “Milletvekili nasıl olunur” diyen birinin adaylık başvurusu yapma ihtimali olduğunu düşünmek zor olmasa gerek.
Arama anahtar kelimelerinden ya da markanızın hedeflerinden “amaç beyanı” çıkartmadan bir seo çalışması yapmamak. Bunu da SEO tekniklerine uygun yaparak kullanıcı deneyimini zenginleştirmekte fayda var.
En kısa tabirle, “her arama aslında bir sorudur” ve karşılaşacağı şey de iyi bir cevap olmalıdır. Semantik SEO her ne kadar taleplerinizden ne demek istediğinizi kelime setleri ile tahmin etmeye de çalışsa en iyi tahmini sizin yapmanız gerekiyor. Çünkü neyi amaçladığınızı en iyi siz bilebilirsiniz.
Farklı bakış açıları…
9 kadının 1 bebeği 1 ayda doğurabileceğini söyleyen kişiye PROJE MÜDÜRÜ denir.
1 bebeğin 18 ayda ancak doğacağını söyleyen kişiye İŞ GELİŞTİRME MÜDÜRÜ denir.
Tek bir kadının 1 ayda 9 bebek doğurabileceğini söyleyen kişiye PLANLAMA MÜDÜRÜ denir.
Bebeğin üretim şeklinin ille de yanlış olduğunu söyleyen kişiye KALİTE MÜDÜRÜ denir.
Dünyada hiç kadın ve erkek kalmasa o bebeği kendinin doğuracağını söyleyen kişiye PAZARLAMA MÜDÜRÜ denir.
Bebek falan istemediğini söyleyen kişiye MÜŞTERİ denir.
Ve unutmayın, aynı şey gibi görünmesine rağmen farklı cepheden farklı anlamlara gelen şeyler için amaç belirlemesi çok önemli..