SEO ve Google algoritmalarındaki güncellemeler, yeni gelişmeler ve internet dünyasında işinizi kolaylaştıracak yeni bilgileri derleyip sizi bilgilendirdiğimiz aylık habere hoşgeldiniz.

Birikmiş başlıkların fazlalığı nedeniyle sözü uzatmadan başlıyorum.

 Google Adwords

Adwords’de arama ağı hesap durumu kalite puanı ve hesap sağlığı notu özelliği devreye girdi. Bu sayede reklam optimizasyonunuzun kalitesini ve aramalarda alabileceğiniz tahmini sonuçları analiz edebiliyorsunuz. Detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz.

account-health-score-for-search

***

Google Adwords Editör

Google masaüstünden Adwords reklamlarınızı yönetmenize imkan sağlayan Adwords Editör 12 sürümünü duyurdu. Bu sayede kampanyalarda hızlı değişiklikler yapabiliyorsunuz. Ayrıca hızlı kampanya oluşturma ve monitoring için ideal denebilir. Sık reklam ve kampanya oluşturanlar için verimlilik açısından fena sayılmaz.

google-adwords-editor-custom-rules-800x538

Google Search

Google aramalarında metinler, haberler, videolar ya da resimleri bazen farklı formatta görüyorsunuz. Haber, ürün, etkinlik, yorum-değerlendirme, yemek tarifi gibi spesifik kategorilerdeki görünüm de uzun zamandır aktif durumda. Peki sizin sitenizde de bu tür bir içerik var ama görünümde sorun mu var? Muhtemelen Google yönergelerinde site içinde düzeltmeniz gereken kod snipetlerini düzenlemediniz. Zengin metin belgenizde yapısal uyumluluk sorunu mu var. Bu özel görünümlerin hangileri olduğuna gözatmak için buraya bakabilirsiniz.

İPUCU: AMP ve Yapısal veri test araçları ile burada belirtilen kodları sitenize uygularsanız aramalarda daha iyi sonuç elde edebilirsiniz.

structure-data-testing-tool-live-1024x553

Google My Business

Google, Google My Business (Google Benim İşletmem) hesabınızla haber ve duyurularınızı yayımlamanıza imkan veren “Yayınlar” özelliğini duyurdu.

google-my-business

Google Yayınlar fonksiyonuyla işletmenizin sunduğu özel fırsatları veya planlanmış etkinlikleri kullanıcılarınıza sunabilirsiniz. Eğer işletmenizin Google Benim İşletmem hesabı yoksa, hemen oluşturmanızı tavsiye ederiz. Hesabı oluşturup işletmeniz ile ilgili detayları girdikten sonra bu yeni fonksiyonu kullanmaya başlayabilirsiniz.

Google Yayınlar Nasıl Kullanılır?

Google Benim İşletmem hesabınıza girdikten sonra yönettiğiniz hesapların bir listesini göreceksiniz. Ekranın en alt kısmında yönetmek istediğiniz hesabın menüsüne girerek “Gösterge Tablosu” bölümüne geçiş yapın.

google-my-business-yayinlar-dashboard

Gösterge Tablosuna geçiş yaptığınızda karşınıza birçok seçenek ve analiz penceresinin olduğu bölüm çıkacak. İşte burada yeni fonksiyon “Yayınlar”ı göreceksiniz. İşletmenizin içeriğiyle ilgili küçük yayınlar paylaşmanızı sağlayan bu fonksiyon sayesinde arama sonuç sayfasında bir adım önde olma şansını yakalayabilirsiniz.

Yayınlar fonksiyonunu kullanmak istediğinizde karşınıza küçük bir yayın ekranı çıkacak. Bu bölümde yayınlamak istediğiniz içerikle ilgili birkaç seçenek göreceksiniz. Yayın türüne göre seçim yaptıktan sonra bir görsel ve çok uzun olmayan ancak içeriğinizi en iyi şekilde anlatan bir açıklama ile birlikte yayınınızı hazır hale getirebilirsiniz. Yayınınızı isterseniz bir etkinlik haline getirebilir ve etkinlik tarihini seçebilirsiniz. İsterseniz de yayınınıza bir buton ekleyerek kullanıcılarınıza eylem çağrısı yapabilirsiniz:

google-my-business-yayin-secenekleri

İpucu: Google’ın Sunduğu Her Fırsattan Yararlanın

 

Google Area 120

Google’ın deneysel programlarında görev almak ve projelerde çalışma, fikir üretme gibi kısımlarda çalışmak için Area 12o grubuna katılabilirsiniz.  Ayrıca yeni prototiplerin ilk denekleri de olabilirsiniz.  Buradaki avantajınız yeni teknolojileri erken denemek-kullanmak olacak.

Google Rich Snippet

Google arama sonuçlarındaki öne çıkan yapısal zengin metin belgeleri özelliğini giderek genişletiyor.

featured-snippet-screenshot-1920-800x450

Bilgi ve özel soru kalıplarından oluşan sorgulara yanıt döndürecek yeni görünümde yapay zeka aramaya bağlı olarak istediğiniz bilginin ne olduğunu anlayacak ve özet bir görünüm sunmaya başladı. Eski sürümlerinden daha iyi bir sonuç listesi geliyor diyebiliriz. Google bu sorgulama tipine çok değer veriyor ve patentini de almış. Yakın gelecekte bu gösterim formatını sesli aramalarda daha fazla göreceğiz.

İpucu: Sitenizin yapılandırması bu gösterim türünü desteklemesi gerekiyor. Aksi halde görüntülenme oranınız çok düşecektir.

Unutmadan bir not daha ekleyeyim. Her Query yani her sorgu bir sonu döndüreceğinden iyi ve sıralı verilmiş bilginin üstte çıkması kaçınılmaz olacak. Rakiplerinizin bu alanda gösterildiğini görürseniz sizin neden gösterilmiyor olabileceğinizi iyi analiz eden uzman seo ekibi ve makale yazarları ile çalışmanızı öneririm. Başka bir deyişle rakibiniz size neyi yanlış yaptığınız konusunda yol gösteriyor olacak. Profesyonel SEO hizmeti için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.

Google Test My Site

Takip edenler bilecektir ki geçtiğimiz günlerde Google Sitemi Test Et aracını yayımladığını duyurmuştu.

google-test-my-site

Bu araçla yapılan testte sitenize gelen kullanıcıların yüzde kaçının site yükleme hızı sebebiyle kaybedileceği konusunda fikir sahibi olmanız amaçlanıyor. “Çoğu site yükleme sırasında ziyaretçilerinin yarısını kaybediyor” mottosuna sahip olan bu küçük ama etkili araç.  Sitedeki HTML, Css ve Js kodlarını 3G bağlantı hızında test ederek optimize etmeniz gereken kodlar hakkında bilgi sunuyor.

Test sonuçlarına göz attığınızda endüstri ortalamanıza göre yükleme hızınızı ve yapacağınız geliştirmelerle ne kadar zaman kazanabileceğinizi de görmeniz mümkün.

Google’a göre mobil ağ bağlantılarının %70’i 3G hızında veya 2020’ye kadar daha yavaş hızlarda gerçekleşecek. Bu yüzden sitenizin her koşulda hızlı yüklenmesini sağlamak rakiplerinize göre çok büyük bir avantaj yakalamanızı sağlayabilir.

“OK Google”

Geçtiğimiz günlerde bayram ziyareti için bir yakınıma gidiyordum. Google Haritalar uygulaması ile yol ve trafik durumuna bakarken Apple Siri benzeri bir Google özelliği vardı şimdi denemenin tam zamanı diye düşündüm. Telefonda sesli olarak başlangıç sözü “Ok Google” ile başlayan sorular sormaya başladım. Çok gelişmiş olmasa da Google trafik, hava durumu gibi bilgileri doğru verdi. Özellikle araç kullanırken faydalı olduğunu söyleyebilirim. Bazı garip sorularla kızamayan yapay zeka ile biraz da kafa bulmuş olabilirim 🙂

cortana-logo-1920-800x450

Amazon, Apple ve Google’dan sonra Dijital Audio Assistant işine Cortana ile Microsoft’un da girdiğini bilmeyenler ile paylaşayım. Dilerseniz Android marketten indirip deneyebilirsiniz. Kurulum sonrası Home düğmesine uzun süre basarsanız Google Asistanı da kullanabiliyorsunuz. Microsoft Cortana’nın Windows 10, Android, iOS ve Xbox yer aldığı ekosistem genelinde yaklaşık 150 milyon kullanıcıya sahip olduğunu söylüyor.

Robotların dünyasında yaşamaya alışsak iyi olacak… Görüşmek üzre..