Adwords mu, SEO mu? Yoksa, hem SEO hem Adwords mu?
Avrupa’da bulunan markalar için rekabet oldukça çetindir. Her marka en iyisini ister. En iyi dijital pazarlama noktasında kararsız olanlar için bugün özel bir çalışma yaptık. Küçük bütçelerle pazar payını genişletmek isteyenlere SEO ve Adwords yatırımları hakkında can alıcı bilgiler vereceğiz.
SEO mu yoksa Google Adwords mu?
Domates ile salatalığı karşılaştırmak gibi bir şey bu. Domates’in de salatalığın da yerine zamanına göre farklı faydaları ve lezzetleri vardır. Avrupa’da 360 derece medya ajansı olarak görev yapan Tutus Media Almanca SEO’yu da Adwords reklamlarını da sektöre ve bütçeye göre stratejik kullanır. Bu makalede de SEO’nun Avantajlarını ve Dezavantajlarını görebilirsiniz.
SEO Avantajları ve SEO Dezavantajları!
Arama Motoru Reklamcılığı, İçerik Pazarlama, Sosyal Medya alanları SEO’nun dijital pazarlama sürecinde yapılan önemli faaliyetleridir. SEO daha çok içerik odaklıdır ve arama motorlarına uyumlu bir web sitesi SEO’nun olmazsa olmazıdır. Böyle bir site için SEO’ya uyumlu makale oluşturmak uzun bir süre alabilir. Tabii bu özen gösterilen bir makale için belirtilen hususlardır. İçerik maliyetleri de kampanyaya dahil edilmektedir. Bu içerikler sürekli ve düzenli bir sistemle anahtar kelimeler çevresinde oluşturulmalıdır. SEO’nun en zor tarafı da bu içeriklerin geri dönüşlerinin uzun sürmesidir. Zamanın para olduğu dönemde Google’da organik sıralama yaparak kazanmak kolay değildir. Ama be beceri kazanıldığında da kazanç oldukça büyük olabilir. Google Adwords reklamlarına gelince bu tür reklamlar tanıtımın daha kolay tarafıdır. Ama maddi olarak belli bir bütçe gerektirir.
SEO’nun avantajları nelerdir?
Yüksek Yatırım Getirisi:
SEO ile Google reklamlarınızın 15 katı kadar fazla tıklama alabilirsiniz. Organik aramalar anahtar kelimenizin %25’inden fazlasını web sitenize yönlendirir. Google reklamlarında ise % 2-3 gibi az bir orandır. SEO için daha yüksek bütçe ayırsanız da yüksek aranma hacmi olan anahtar kelimelerle yatırım getiriniz 5 katına çıkabilir. Çünkü tüketiciler organik sonuçları daha güvenilir görmektedirler.
Uzun Zamanlı Sonuçlar:
Yapılacak sürekli, programlı ve düzenli SEO çalışmalarıyla birkaç günlükten ziyade sürekli başarılı sonuçlar alınabilir. Popülarite kolayca kaybedilmez.
Artan Marka Bilinirliği:
Tüketicilerin beklentilerini tam olarak karşılayan dolu dolu içerikler markanızı akıllara kazıyabilir. Bunun için yapılan bir araştırma sonuçları hayli ilginç. Bir tüketicinin herhangi bir siteden bir ürün almak için o siteyi 7 defa ziyaret ettiğini biliyor musunuz? Bunun için beklentiyi karşılayan içerikler oluşturmak oldukça önemlidir.
Kontrol Edilebilir İçerik Hazırlama Şansının Bulunması!
SEO yaparken Google reklamlarına göre oldukça özgürsünüz. İçerik noktasında hiçbir kısıtlama yoktur. Yazılar, başlıklar kısa ya da uzun olabilir. Uzun ve dikkat çekici başlıklar daha iyi tıklama da alabilir. Ama Google reklamlarında istediğiniz başlığı kullanamazsınız. Özellikle sağlık ve gıda alanlarında reklama çıktığınızda arzu ettiğiniz başlıkların manuel olarak engellendiğini göreceksiniz.
SEO’nun dezevantajları nelerdir?
Zaman gerektirir!
SEO sonuçları kısa sürede sonuç vermez. SEO’nun temelini attığınızda 6 ay gibi bir sürede sonuç alabilirsiniz. Bu yüzden ne zaman başlamalıyımdan ziyade hemen başlamalıyım prensibini uygulamalısınız.
Mükemmel SEO’cu olmanın zorluğu!
Başlangıç seviyesindeki SEO’yu herkes yapabilir ama bu alanda uzman olmak, ustalaşmak hayli zordur. SEO kriterleri sürekli yenilenip değişmektedir. Bu kriterleri ve rakipleri takip etmek süreklilik gerektirir. SEO’ya ömrünü vermiş ustalar bunu güzel bir sözle açıklarlar:
“Adwords reklamları bir enstrüman çalmak ise, SEO bir tür orkestrayı yönetmek gibidir.”
Rekabet arttıkça maliyetin artması!
SEO tek kişilik bir ordu ile yapılamaz. İyi bir dijital ekiple ancak rakiplerinizle rekabete girebilirsiniz. Sizin SEO’nun faydasını fark ettiğiniz gibi rakipleriniz de boş durmayacaktır. SEO maliyetleri rakipler arttıkça artsa da kazancı da her zaman yüksek olur.
Belirgin olmaması!
Google algoritmalarla çalışan bir robot olup bu robot sürekli güncellenmektedir. Sitenizin Google’a uyumlu olması için bu güncellemeleri takip etmek gerekir. Bunun için Tutus Media gibi sadece SEO’yu düşünen uzmanlara ihtiyacınız var. Uzman ekibimizin çalışmalarıyla SEO’nun belirsizliği ortadan kaldırılabilir.
SEO mu Adwords mu, diye başladığımız bu çalışmamızda SEO’nun avantajlarına ve dezevantajlarına değindik. Google reklamları ya da Adwords’un avantajlarına ve dezavantajlarına ise buradan ulaşabilirsiniz.