İşinizi kurdunuz, hedef kitlenize rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz, satış gücünüz şu an tatmin ediyor, her şey yolunda gidiyor.

Tabii şimdilik…
Peki, nereye kadar? 

Tüketici satın alma kararlarının 2.3 saniye içinde değişebileceğini ve kendine daha yakın hissettiği markaya doğru kayabileceğini biliyor musunuz? 

Tüketicilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında aidiyet duygusu geliyor ve aidiyet duygusunu hedef kitleye benimsetmek reklamcılığın amaçları arasında yer alıyor. Öyle ki, günümüzde aidiyet yaratmanın küçük bir yolu kitlenin kültür ve yaşam tarzından örnekler vermekten geçiyor. Sadece bununla da kalmıyor, püf noktalar, nedir ve nasıl bilgileri, prestij vaadi de bunu destekliyor. Bu örnekleri kitleye ulaştırmanın en etkili yolu ise TV ve Dijital ortamlarda yayınlanan prodüksiyonlardan geçiyor. 

İyi Bir Prodüksiyon Nasıl İşinize Yansır?

Markanız veya ürününüz ile ilgili bir prodüksiyon hazırladığımızda sadece kitlenize aidiyet duygusu vermekle kalmaz, kampanya tanıtımlarınız, ürün kullanımı ile ilgili bilgiler, marka konumlama, nöromarketing gibi bir çok detaydan da yararlanırsınız. Kitlenize “Ürünümüzü satın alın” demekten çok daha fazlasını zekice kurgulanmış bir prodüksiyon ile verebilirsiniz. Aşağıda, Şafak Peynirleri için hazırladığımız örnek prodüksiyonumuzu izleyebilirsiniz;


Peki, bir prodüksiyon hazırlanırken hangi aşamalardan geçiyor?
Dilerseniz size prodüksiyon aşamalarından biraz bahsedelim;

Storyboard Nedir? Nasıl Hazırlanır?

Storyboard, müşteriye yapımı başlatmadan hikaye, ışık ve kamera açılarını da göstererek senaryoyu anlatmamızı sağlayan ve çağımızın teknolojisiyle dijital ortamda çeşitli sketch yazılımları ile hazırlanan bir anlatım metodudur. Storyboard’da hazırlanan açılar yapım açıları ile bir değilse hatalı çekim uygulanmış demektir.

Aşağıda, Şafak Peynirleri için hazırladığımız reklam filminin Storyboard’larını görebilirsiniz.

Storyboard geniş açı

Storyboard geniş açı

Yapım geniş açı

Yapım geniş açı

Storyboard ters ışık

Storyboard ters ışık

Yapım ters ışık

Yapım ters ışık

Storyboard hikaye

Storyboard hikaye

Yapım hikaye

Yapım hikaye

Prodüksiyon Nedir?

Şöyle bir bakış atacak olursak; Eminim bir çoğumuz, izlediğimiz bir film, dizi, klip ya da belgeselin etkisinde kalarak geçmişi ya da geleceği sorgulamışızdır.  Bize yansıtılan hikaye ve kurgu ne kadar realistik düzende ise, algımız verilen mesajı o denli sentezleyerek bazı parçalar ile birleştirir. Bunun sonucunda kurguyu ve hikayeyi kısmen içselleştirmemiz, yani kendimizden bir şeyler bulmamız kaçınılmazdır. Tüm bu denklemler ile kurgulanan hikaye, animasyon, çekim teknikleri ve kostümler bütününe Prodüksiyon diyoruz.

Kelime anlamına gelecek olursak, İngilizce Production” kelimesinden Türkçe’ye aktarılmış Prodüksiyon kelimesi, kökeninde “Ürün” (Product) anlamını barındırır.  Kelime ham çevirisi bakımından incelendiğinde “Üretim” anlamına gelir.  Ancak sektörel olarak bizler Pbu kelimeyi  kelimeyi “Yapım” şeklinde kullanırız. Bir sanat eseri ya da bir sanat üretimini baz aldığımızda,  bu eserin yapımı ve bitirilmesi için çalışan ekibi- sorumlu kişi anlamına da gelmektedir. 

Ekipler;

Her iş kolunda olduğu gibi Prodüksiyon’larda da işler ekip çalışmaları sayesinde yürür. Genellikle bir yapım hizmeti veren şirkette iki ekip yer alır;

Yaratıcı Ekip

 Yapımcı, yapım yardımcıları, yönetmen, yönetmen yardımcıları, yapım amiri, metin yazarı, senarist gibi programın içeriği ve bunun geliştirilmesiyle ilgili yapım elemanlarına yaratıcı ekipler denir. 

Teknik Ekip

 Teknik yönetmen, resim seçici, ses teknisyeni, aydınlatma yönetmeni, sanat yönetmeni, dekor tasarımcısı, stüdyo şefi, kameraman, kurgucu, resim kontrol teknisyeni, VTR operatörü, stüdyo şefi gibi birinci derecede araç gerecin işletilmesi ve kullanılmasından sorumlu görevliler, bir prodüksiyondaki  aşamaları yürüten teknik ekipler içerisinde yer almaktadır.

Prodüksiyon ekipleri

Aşamalar Nelerdir?

Genel hatları itibariyle yapımlar 3 aşamadan meydana gelir. Bunlar;

  • Pre-Prodüksiyon (Yapım Öncesi)
  • Prodüksiyon (Yapım)
  • Post Prodüksiyon (Yapım Sonrası)

Pre – Prodüksiyon (Yapım Öncesi)

Pre-prodüksiyon kısmı, video yapım projesi başlamadan hemen önce gerçekleştirilen aşamadır. Bu kısımda öncelikle hedef kitle ve sektör analizi yapılarak küresel iletişim trendleri ve marka kültürüne uygun  bir konsept geliştirilir. Bu konsepte göre metin yazımı ve senaryolaştırma çalışmalarına başlanır. Seslendirme metinleri veya diyaloglar, söz konusu video yapım projesinin konseptine göre belirlenir ve ihtiyaç halinde bu konsepte uygun bire şekilde metinsel çalışmalar gerçekleştirilir. Böylelikle yapım sürecinin başlıca kısmı olan pre-prodüksiyon aşaması tamamlanmış olur.

Prodüksiyon (Yapım)

Yapım, video yapım aşamasının ikinci yarısıdır. Yapım sürecinde, bir önceki aşamada geliştirilen senaryoya göre profesyonel çekim tekniklerine hayat verilir. Çekimlerden veya görsel çalışmalarından alınan görüntüler sayesinde video yapım projesinin bu aşaması tamamlanmış olur. İstenilen ve çekimi tamamlanan görüntülere ilave olarak hazır stok görüntüler de satın alınarak kullanılabilir. 

Post Prodüksiyon

Post – Prodüksiyon (Yapım Sonrası)

Post prodüksiyon, kelime anlamı itibariyle yapım sonrası anlamına gelir. Video yapım süreçlerinin son aşamasını temsil eder. Diğer iki aşamada oluşturulan görüntü ve tasarımlara kurgu / montaj ve ses /müzik eklenerek post-prodüksiyon kısmının da sonuna gelinir.  Ve böylece video yapım serüveninin sonuna gelinir. 

Tüm bu sürecin sonunda ortaya çıkan somut veri tüm ekip ve iş veren ile izlenir. Sonucunda herhangi bir revizeye gerek duyulduğu taktirde istenen bileşenler değiştirilir ve istenen formatta teslimi sağlanır. 

Yapım ekip ve aşamalarına hakim bir kurum ile çalışmak size para ve zaman açısından büyük tasarruf sağlayacaktır. Bu nedenle Tutus Media gerek referansları gerekse sektördeki köklü deneyimleri  ile en dikkat çekici prodüksiyonları her mecraya uygun şekilde hazırlar.

Siz de markanızın ekranlarda temsil gücü edinmesini istiyorsanız Tutus Media Production ile iletişime geçebilirsiniz.