İşiniz gereği aşina olduğunuz servisleri bir kenara bırakırsak “Google’ın ne kadar servisi vardır” desem tahmininiz ne olurdu?
Google deyince bir arama motoru, gmail, haritalar, adwords, analytic ve adsense den fazlası pek akla gelmiyor. Biraz düşününce Google Plus, Youtube, Android Uygulaması gibi servisleri aklınıza geliyordur. Pek bilinmeyen daha birçok Google servisi var. Ve bu servisler hemen her dönemde açılıyor, güncelleniyor ya da kapanıyor. Ya da Google başka birçok popüler servisi satın alarak bünyesine dahil ediyor. Bu yazımda Google güncellemeleri yanında pek bilinmeyen Google servislerini tanıtacağım. Özet olarak tabii 🙂
Google servislerine geçmeden önce güncellemelerden bahsederek başlayayım.
Nisan 2017 – Google haberler ve haber arama sonuçlarında bilgiyi doğrulama özelliği ekleyecek. Fact Check dediğimiz bu özelliğinden önceki yazılarımızda bahsetmiştik.
Google Data Studio artık template desteği de vermeye başladı. Analytic ve adwords gibi servislere ait raporların görselleştirilmesi daha da şık hale geliyor. Web siteleri için grafikleri görsel ve dinamik şekilde sunmak isterseniz de sitenize Google Chart kurabilirsiniz. Bu data studio konusunda yakın zamanda iyi bir kılavuz hazırlamayı düşünüyorum. Dilerim zaman bulabilirim 🙂
Google Partners de 2017 eğitim takvimi belli oldu. Eğitim almak isteyenler Google etkinlikler servisinden kendilerine uygun takvimdeki etkinliklere katılabilirler.
Google Small Business (DFP) Nisan güncellemesi ile birçok servis güncellenirken yeni özellikler eklendi. Detaylar için buradan bakabilirsiniz.
Resmi web sitenizdeki sosyal profilleriniz için Google’da bağlantı verebileceksiniz. Teknik yönergeleri uygulayıp eklemenizi öneririm.
Google Adwords de “tıkla ve ara” özelliği aktif oldu. Kampanyalarınızın hangi bölümlerinin en değerli telefon aramalarını sağladığını gösteren ayrıntılı çağrı raporlama özelliği sunulacakmış. Kullanıcıların sizi telefonla aramasını kolaylaştıran daha iyi reklam deneyimleri sunmayı amaçlayacakmış 🙂 Detayları buradan okuyabilirsiniz.
Google Trusted Stores Program çerçevesinde “Doğrulanmış Müşteri Yorumu” özelliğini duyurdu. Adwords blogunda detayları verilen özellik ile ileride güvenilir alışveriş sitesi sıralamasını sanırım doğrulanmış yorumlara göre yapmayı düşünüyor. Bu da işletmelerin işini hayli zorlaştıracak. Tüketiciler açısından çok güzel bir uygulama olacağı kesin.
Bir mobil site koderi iseniz artık Google Certified Mobile Site Developer ünvanı kazanabiliyorsunuz. Dilerseniz program çerçevesinde https://www.google.com/partners/#p_mobilesitescertification bu adresten sertifikasyon sınavına girebilirsiniz
Google yeni arama ölçütlerine göre ırk, din, cinsiyet, milliyet, vatandaşlık, engellilik, hayvan hakları, çocuk istismarı gibi ana konularda şiddeti teşvik eden içerik filtresini daha katı hale getirecek. Google Jigsaw Servisi de Alphabet’in bünyesinde 2016’da kurulan Jigsaw, internet üzerinde sansür, radikallik ve taciz gibi jeopolitik problemleri, teknoloji ile çözmeye odaklanmış durumda.
Youtube’un resmi blogunda yapılan açıklamaya göre artık 10 binden az izlenme alan Youtube kanalları reklam yayınlayamayacak. Dolayısıyla giriş bariyeri çok yüksek olmayan YouTube Partner Program’a dahil olan ama izlenme sayısı çok yüksek olmayan kullanıcılar kolayca gelir elde edemeyecek. Youtube bu sayede içerik kalitesini/etkileşimini artırmak istemenin yanında başkalarının videolarını kopyalayarak yayınlayan kişilerin gelir elde etmesini de engellemek istiyor.
Algoritma örneğinde de görüldüğü gibi şayet makale yazarken yanlış metin kullanırsanız bu duruma düşme olasılığınız az da olsa var demektir. Bilginize 🙂
Google servisleri ve güncellemerindeki son önemli bilgiyi de vereyim. Ki bu çok önemli!
Fred güncellemesi sonrasında reklam geliri olmayan ya da az olan düşük değerli sitelerin çoğu trafiklerinin yüzde 60-90’ını kaybetti. Özellikle kullanıcılar için değil de reklam tabela dükkanına dönmüş siteler en fazla zararı gören siteler arasında.
Daha fazlası için Google Algoritma Güncellemeleri başlıklı yazımıza da gözatmanızı öneriyorum.
Bu yazıda pek bilinmeyen ama hayatımızı kolaylaştıran Google servislerine değineceğim. Tüm Google servislerini merak ediyorsanız da buradan buyurun.
Gmailify
Bu uygulama, Outlook, Yahoo ya da farklı uzantılı tüm e-posta hesaplarınızı ortak bir Gmail gelen kutusunda birleştirmenizi sağlıyor.
Google Optimize
Optimize, Google’ın bir süre önce duyurduğu ve ilk etapta belli hesaplara kullanım hakkını verdiği, ücretsiz bir test aracı. https://www.google.com/analytics/optimize/
Google Akademik
Akademik literatürde arama yapmanızı sağlayan bir arama motoru. Google Akademik’ten arama sonuçları listesinde aradığınız konu ile ilgili ders kitapları, bilimsel makaleler ve dergilerin alıntılarına kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Google Keep
Rengarenk notlar almanızı sağlayan bu uygulama ile masaüstünüzü not defteri haline getirebiliyorsunuz.
Google Sky
Dünyanın en iyi teleskobuyla uzayın derinliklerinde gezinirken galaksilerde yapılan çalışmaları izlemenize imkan sağlıyor.
Google Fonts
Fonts, projeleriniz için en iyi yazı tipini bulup, seçmenizi sağlayacak, sadece yazı tiplerinden oluşan bir arama motoru.
Google Arts & Culture
Ünlü sanat eserlerini detaylarına kadar inceleyip bilgi alabileceğiniz sanat kaşifi uygulaması.
Think with Google
İşim gereği takip ettiğim bir servis. En son araştırma sonuçlarına ve tüketici trendlerine dair araştırmalar, raporlar ve ipuçları sunuyor.
Google Trends
Günün, haftanın ya da ayın en popüler arama trendlerini takip edebileceğiniz bir servis. Bu sayede yıllık trend araştırması da yapabiliyorsunuz.
Google Alışveriş
Google reklamları ile ana sayfadaki doluluk oranını düşürmek için icat edilmiş alışveriş servisi.
Panoramio
Gezi planı yapanlar için harika bir servis. Çeşitli şehirler ve mekanlarda kullanıcılar tarafında çekilmiş yüksek kalitedeki resimlere bu servisten ulaşabilirsiniz.
Google Sound Search
Shazam’a benzer harika bir müzik tanıma uygulaması olan Sound Search ile saniyeler içinde dinlediğiniz şarkının adına ulaşabilirsiniz.
Build with Chrome
Büyükler için Lego servisi 🙂
Dijital dünya ile birlikte Google nelerle uğraşıyor derseniz işte özet liste…
Nest
Nest evlerde başta ısı kontrolü (termostat) olmak üzere, akıllı cihazların iletişimi ve düzenlenmesi ile uğraşıyor.
Google Fiber
Alphabet’in Erişim ve Enerji departmanının bir parçası olan Google Fiber, ABD’de 9 şehirde saniyede 1 gigabite kadar çok yüksek hızlı internet hizmeti sunuyor.
Verily
Alphabet’in kuruluşuyla birlikte, Google’ın araştırma ve geliştirme (ArGe) departmanı X çerçevesindeki farklı girişimler de yeni bölümlere ayrıldı. Google X’in yaşam bilimleri departmanı da Verily adı altında teknoloji ve tıp hizmetlerini birleştirmek için çalışıyor.
Sidewalk Labs
Sidewalk Labs, şehir içi inovasyona odaklanan bir Alphabet girişimi. Şirketin amacı şehir yaşamını teknoloji ile geliştirmek.
Calico
2013’te ‘ölüme çare bulmak’ gibi çok büyük bir hedefle yola çıkan Calico, insan ömrünü uzatmak ve yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan hastalıkları tedavi edebilmek için milyonlarca Dolar yatırım yaptı.
GV ve Google Capital
Eski adıyla Google Ventures, ve şimdi Google Capital Alphabet’in erken dönem girişimlere yatırım yaptığı şirketi. Uber ve Slack gibi son dönemin hızlı yükseliş yapan girişimlerinde de yatırımları bulunan GV toplamda 300 farklı şirkete 2,4 milyar Dolar yatırım yaptı.
G Suite Google Cloud Platformu,
Google Hardware, Motorola’nın eski başkanı Rick Osterloh’un yönetiminde Pixel telefonları, Google Home’u, Chromebook’ları ve Google Glass’ı geliştiriyor.
Project Wing, Google X’in bir parçası olarak ortaya çıkan dron ile teslimat yapma servisi.
Waymo, Google’ın otonom araç projesi.
DeepMind, Starcraft gibi oyunları bile altedebilen yapay zeka projesi.
Eksiği var fazlası yok…
En beğendiğiniz ve sık kullandığınız Google servisini yorumlamayı unutmayın 🙂
Görüşmek üzere…