Bütün dünyayı etkileyen ölümcül bir virüs olan coronavirüs sonucunda tüketicilerin algıları ve davranışları da değişim göstermektedir. Markaların bu algıyı yönetebilmesi için esnek kararlar vermesi gerekmektedir.

Sosyalleşme ve çalışma engellerinin olduğu, özellikle stresli olan bu süreçte gerek markalar, gerekse de ajanslar krizi doğru şekilde yönetmek için yeni plan geliştirmelidir.

Şu an için coronavirüsün (nCoV) etkilerinin daha kaç ay süreceği belli olmadığı için, markaları birkaç ay daha değişken bir pazar bekliyor. 

GroupM’in raporuna göre, TV ve benzeri ev içi medyanın izlenme oranı %20 artış göstermiştir. Çevrimiçi medya bu süreçte en iyi uyum sağlayan sektör olarak görülmektedir. Özellikle dijital ve sosyal medya, oyun ve video uygulamalarının kullanımı artış göstermektedir.

Raporda değinilen bir diğer nokta da, özellikle turizm ve perakende sektörünün en çok etkilenecek sektörler olduğudur. Salgın sonrasında, özellikle e-ticaret sektörü canlanma göstermeye devam etmektedir.

Peki bu zorlu süreçte özellikle global markalar nasıl tepki verdi? Farklı birkaç tepkiyi birlikte gözden geçirelim

shutterstock 755683105 2
Coronavirus Ortamında Değişen Tüketici Davranışı ve Markaların Tepkileri 5

Kategorisi dışında üretime başlayan markalar

Bazı global markalar hasarı azaltmak ve destek olmak amacıyla kategori dışı ürün üretimine başladı. Örneğin, Absolut votka markası votka yapımında kullanılan alkollerin bir bölümünü dezenfektan yapımı için bağışladı. Bir başka örnek dei Louis Vuitton markasının virüs döneminde el dezenfektanı üretmeye başlaması.

Sansüre karşı savaş veren markalar

Bir çok ülke yönetimi bu süreçte farklı sansürler uygulayarak bilgi akışını ve haber alma özgürlüğünü engellemektedir. Minecraft’, Çin’in bilgi akışını sansürlenmesine karşın, oyun içerisinde sansürsüz dijital içerikler oluşturarak kullanıcılarını buraya yönlendirdi.


Ücretsiz içerik sunan markalar

Evde zaman geçirmeye teşvik eden markaların başını bu süreçte özellikle oyun geliştiriciler gelmektedir. Ubisoft, popüler oyun Assassin’s Creed ücretsiz sunmak için oyun içi güncelleme yayınladı. Oyuncular İskenderiye, Suriye gibi yerlere seyahat edebiliyor ve Büyük Piramitler, eski Mısır’daki günlük yaşam ve Kleopatra dönemi hakkında bilgi edinebiliyor.

Temassız Alışverişe geçiş yapanlar

Özellikle fiziksel temasın önüne geçilmeye çalışılan bu dönemde markaların birçoğu temassız alışverişe geçiş yaptı. Dominos ve Nuro da insansız sipariş teslimat aracı tanıttı. Birçok marka bu şekilde temassız teslimat uygulamasına başladı.

shutterstock 563919100 1
Coronavirus Ortamında Değişen Tüketici Davranışı ve Markaların Tepkileri 6

Empati yapan markalar

Küçük işletmelerin bu süreçte olabildiğince az etkilenmesi için global markalar harekete geçti. Facebook, “Small Business Grants” programı ile birlikte küçük işletmelere 100M dolar yardımda bulunacağını ve her çalışanına evden çalışmalarını kolaylaştırabilmek için 1000 dolar bonus vereceğini duyurdu. Airbnb ise İtalya’da COVID-19 ile mücadele eden sağlık çalışanlarına ücretsiz konaklama sağlayacağını duyurdu.

Korona Virüs salgının daha ne kadar süre pazarları etkileyeceği belli olmasa da, bu süreçte markanızın doğru adımları atması ve krizi iyi yönetmesiyle bu süreçten en az zararla çıkmanız mümkün. E-ticaret sitenizi bu sürece uygun hale getirmek, online satışınız yoksa, e-ticaret sitesi kurmak doğru adımlar olacaktır. Tutus Media olarak, bu süreçte markanız için doğru stratejiyi hazırlamak ve uygulamak için uzman kadromuzla hizmetinizdeyiz.