Zararlı oyunları ekranlardan, dijital medyadan sıkça duyuyoruz. Hatta o kadar zararlılar ki çocuklarımızı korumak için kara kara düşünüyoruz. Bu tür zararlı oyunlara rağmen çocukların son zamanlarda sıkça vakit geçirdikleri oldukça faydalı bir oyundan bahsedeceğiz bugün. Namıyla şanıyla Akıllı Bal Arısı!
Evet, 40’tan fazla ülkeye bal ihracatı yapan Buram Bal yaptırdığı doğal balı tanıtan Akıllı Bal Arısı oyunu da şu sıralar çok popüler. Bugün sizlere oyunun yapımcısı olan Tutus Media Kreatif Ekibiyle yaptığımız söyleşiyi sunacağız.
Tutus Media Avrupa’da 360 derece medya ajansı olarak, Avrupa Reklam Planlaması, Türkçe SEO, İngilizce SEO, Almanca SEO, Bütün Dillerde Web Site Tasarımları, Sosyal Medya Hizmetleri vb. görevleriyle tam teşekküllü bir medya hastanesi olarak görev veriyor. Zor bir sektör olan oyun yapma işine de giren Tutus Media bu alanda da hayli başarılı oldu. Oyun dünyasındaki incelikleri, bu konudaki deneyimleri yaşamak ve bu heyecana ortak olup bir başarı hikâyesi dinlemek istiyorsanız Tutus Media sektöründe öncü olan Avrupa Kreatif ekibine kulak verelim. Bilhassa oyun yapımına meraklı genç girişimciler bu çalışmamızı mutlaka okumalılar.
Arkadaşlar bu kadar iş yoğunluğunuza rağmen röportajı kabul ettiğiniz için teşekkür ederim. Farklı bir çalışma yaptığınızı görüyoruz. Ekibinizin deneyimleri nasıl ve böyle bir oyun yapma fikri nasıl ortaya çıktı?
Ekibimizin oyun sektörü konusundaki tecrübeleri 90’lı yıllara kadar dayanıyor. Çok tecrübeli arkadaşlar var aramızda. Yani 20 yılı aşkın bir süredir sektör içerisindeyiz diyebiliriz. Ayrıca bir medya şirketi olarak Türkiye’nin en çok ziyaret edilen oyun siteleriyle de bağlantılarımız var. Onlarla da sık sık görüşüyoruz. Bu durum insanların oyunlarla ilgili tercih ve beklentileri konusunda ciddi miktarda istatistiki veriye ulaşmamızı sağlıyor.
Tüm bu tecrübe ve veriler ışığında; oyuncu ile etkileşime giren, sorular sorarak oyuncuya canlı bir karakterle sohbet ediyormuş izlenimi verecek bir oyunun başarılı olacağını öngördük. Ve sonuç olarak Akıllı Bal Arısı oyunu ortaya çıktı.
Peki, bu fikrinizi nasıl harekete geçirdiniz. Biraz da oyunun hikayesinden bahsedebilir misiniz?
İlk soruyu cevaplarken de bahsettiğimiz gibi oyuncu ile etkileşime girecek bir oyun fikri uzun süredir aklımızda olan bir projeydi fakat böyle bir projenin hayata geçmesi pahalı ve yorucu bir süreç. Bu noktada “Buram Bal” markası devreye girdi. Projeye bizim kadar büyük bir heyecanla yaklaşan Buram Bal yönetim ekibi sayesinde oyun kullanıma sunulabildi.
Çalışma programınız nasıldı? Oyun kaç ayda bitti?
Oyunun senaryosunun netleşmesi ve ana algoritmanın yazılması yaklaşık 3 ay kadar sürdü. Fakat yapay zekanın nesneleri tanımlayabilmesi için doğru soruların seçilmesi ve yeterli sayıda veri toplanabilmesi gerekiyor. Bunun için de çok daha uzun bir süreye ihtiyaç duyduk.
Video çekimlerinin başlaması için soruların tam olarak netleşmesi gerekiyordu, bizi en fazla zorlayan süreçlerden biri olan soru seçimi ve nesnelerle ilişkilendirilmesi sürecinden sonra video çekimlerine geçilebildi. İlk video çekimleri ile oyunun ana algoritmasının yazılması arasında süre 6 aydan uzundu.
Oyunun tartışmasız en can alıcı kısmı yapay zekanın öğrenme süreci. Bu süreç hiç bitmeyecek bir süreç. Oyun kullanımda olduğu sürece öğrenmeye devam edecek.
Tüm bu süreçlerin ardından oyunun tam olarak kullanıma hazır hale gelmesi yaklaşık 1 yıl sürdü diyebiliriz.
Akıllı Bal Arısının hedef kitlesi nedir?
Oyunların çoğunda olduğu gibi bu oyununda ana hedef kitlesi çocuklar. Fakat süreç içinde aldığımız geribildirimler bize gösterdi ki, yetişkinler de en az çocuklar kadar oyunu beğendi ve güzel vakit geçirmek için bir araç olarak kullanıyorlar.
Oyunda kullanılan teknolojiler nelerdir? Yapay zekadan bahsettiniz, biraz bunları açabilir misiniz?
Akıllı Bal Arısı oyunu, yapay zeka teknolojisinin güzel bir örneği. Etkileşim kurarak öğrenen, öğrendikleri arasında seçimler yapan ve veri tabanındaki bilgiler ile oyuncunun cevapları arasında bağlantılar kurarak tahminde bulunan çok boyutlu bir algoritma.
Konuyla ilgilenenler için, oyunda kullanılan algoritmaları şöyle sınıflandırabiliriz.
Makina Öğrenmesi (machine learning) : Oyuncu ile etkileşim kurarak aldığı cevaplara göre hafızasındaki nesneleri yeniden tanımlıyor.
Evrimsel Algoritmalar (evolutionary algorithms) : Oyuncu tarafından kendisine iletilen yeni nesnelerin gerçek bir nesne olup olmadığını anlamak için bir eleme sürecinden geçiriyor. Bazı nesneleri seçip ileri taşırken, belli kriterleri aşamayan nesneleri zaman içinde ölüme terk ediyor.
Tahmin Algoritması (prediction algorithm): Oyuncunun sorulara verdiği cevaplar ile veri tabanındaki nesneler arasında ilişkiler kurarak en doğru tahmini yapmaya çalışıyor.
Oyun tamamen internet tabanlı, yani beyni bir sunucuda yaşıyor diyebiliriz. Kodlama aşamasında MySQL, PHP ve JavaSript dilleri kullanıldı.
Oyunun çok tercih edildiğini biliyoruz, biraz da başarılarından bahsedebilir misiniz? İndirilme, oynanma sayısı, etkileşim sayısı, oyun nerelerde oynanabiliniyor?
Elimizdeki istatistikî verilere göre;
Oyun 20 den fazla prestijli oyun sitesinde oynanabilir durumda.
Oyunun sadece RekorOyun.Com’da aylık oynanma sayısı 100 bin den fazla.
Diğer oyun sitelerdeki rakamla beraber aylık 200 bin civarı bir oynanmadan bahsedebiliriz.
Elimizdeki etkileşim verilerine göre oyun 1 şubat 2019 tarihi itibari ile toplam 3 milyondan fazla kez oynandı.
Oyun piyasasının dinamiklerine göre Akıllı Bal Arısı oyununu hangi kategoriye koyuyorsunuz?
Akıllı Bal Arısı oyunu kendine has yapısı ile diğer oyunlardan ayrılıyor. Tam olarak bir platform ya da kategoriye sokmak çok zor. Web tabanlı teknolojisi sayesinde internete bağlanabilen hemen her cihazda oynanabilen bir oyun.
Mobil oyun dünyasında “Eğlencelik Bilgi Oyunları” adı verilen kategoriye dahil edilebilecek bir oyun olsa da kendine özgü bir oyun diyebiliriz.
Tutus Media Kreatif Ekibinden sürekli böyle orjinal oyunlar bekliyoruz. Güzel ve samimi sohbetiniz çok teşekkür ederiz.
Akıllı Bal Arısı oyununu aşağıdaki link tıklayarak siz de test edebilirsiniz. Bakalım bu arı ne kadar akıllı?