Mustafa Hoşadam Avrupa’daki Türklere örnek olabilecek bir girişimci. 2005 yılında Darmstad’ta kurduğu mobil iletişim mağazasını e-ticaret ile geliştirmeyi başarmış ender girişimcilerden birisi.

Evet, 2007 yılında yani tam 11 yıl önce e-ticaret sitesi kuran Mustafa Hoşadam ile başarı yolunda nasıl ilerlediğini konuştuk.

mustafa hosadamDarmstad merkez olmak üzere Hanau, Mainz ve Leipzig’de de şubeleri olan Cepnet aynı zamanda Digitürk Europa bayiliğiyle farklı bir tercih konumunda… Cep telefonu ve cazip telefon sözleşmeleri ile tercih edilen bir firma…

Telekomünikasyon alanındaki yenilikler, Arge çalışmalarının püf noktaları ve bu alandaki zorlukları ile Cepnet’in başarı hikâyesini Mustafa Hosadam ile yaptığımız bu sohbette bulabilirsiniz.

Mustafa Bey ilk önce sizi tanımak istiyoruz.

Dedelerim Ordu’lu. Annem babam ise İzmir’de yetişmiş. Biz de Türkiye, Almanya arasında büyüdük. Evliyim, iki çocuk babasıyım. 2005 yılında Cepnet’i kurduk ve devam ediyoruz.

Peki, Cepnet nasıl ortaya çıktı? Cep telefonlarının hızla yayıldığı bir dönemde işe başlamışsınız ama tak diye ortaya çıkan bir durum değildir sanırım. Yani telekomünikasyon alanını seçmenizde özel bir sebep var mı?

Ben bu alanda çekirdekten yetiştiğimi düşünüyorum. Cepnet’i kurmadan önce 8 yıl telekomünikasyon üzerine çalıştım. Bu çalışmalarımda insanların nasıl rağbet ettiklerini gördüm. Bu çok önemliydi benim için. Toplum yıllarca susuzluktan sonra serin bir kuyu bulmuş gibi vertrag yapıp cep telefonu alıyordu. Bu alanı seçmemde bu durumun etkisi çok fazladır.

Günümüz şartlarına göre şöyle geriye baktığınızda verdiğiniz bu karardan hiç pişman oldunuz mu? Şu iş daha iyi olurdu diye hiç düşündünüz mü?

Kesinlikle pişman olmadım. İyi ki bu işe başlamışım. 13 yıl önceki fırsatlarla yine bu işi yapardım. Kendimi gelecekte de bu işte görüyorum.

Bu sektörün size göre olumlu ve olumsuz tarafları neler? Şikâyetleriniz var mı? Ürünler olabilir, kampanyalar olabilir belki de müşteriler diyeceksiniz.

Olumlu tarafları çok fazla tabii. Telekomünikasyon insanları birleştiriyor. Bu sayede çok fazla insanla tanışıyorsunuz. İnsanların memnuniyetlerini bize gönderdikleri hediyelerden paketlerden ve yazılardan daha iyi anlıyoruz. Bunları görünce biz de çok mutlu oluyoruz.  Olumsuz tarafı ise insanların bilinçsizce hareket etmeleri ve bu alanı bilinçsizce kullanmaları… Kullanımlarını ve faturalarını takip etmiyorlar. Bu takipsizlik sonucu müşterimizin yüksek fatura ödemesi bizi de çok üzüyor. Mümkün oldukça herkesin daha düzenli ve dikkatli kullanmalarını istiyoruz.

Bir de vertraglarda mail adresi çok önemli. Türk müşteri potansiyeli yüksek olan bizim gibi firmalar için bu da büyük bir sorun. Artık herkesin bir mail adresi olmalı. Bu alışkanlıktan ziyade bir elzem teşkil ediyor. Maalesef müşterilerimizin yüzde 50’si mail adreslerini şifreleri ile birlikte bilmiyor. Telefonlar kilitlendiği zaman bir mail adresini tüketici bilmiyorsa açmamız mümkün olmuyor. Bu sefer de müşteri biz kilitlemişiz gibi bizi suçlu buluyor. Sektörel olarak sürekli iletişim bilgisine ihtiyacımız olduğu için müşterilerimizin mail adres bilgilerini bilmemeleri bizim en büyük sorunlarımızdan biridir.

mustafa hosadam 2

Dijital dünyanın hızına erişmek kolay değil. Ama görüyorum ki siz bunu kısa sürede fark etmiş bir iş adamısınız. 2005 yılında kurduğunuz Cepnet’i 2007 yılında internete taşımayı başarmışsınız. İnternetten satışa 11 yıl önce başlamak önemli bir karar. Bu nasıl oldu?

İnternetten satış her zaman daha rahat ve kolaydır. İlk kurulduğumuz yıllarda Cepnet olarak popüler bir sektör olan televizyon marketlerinde yer aldık. Sonra da baktık ki asıl sektör dijital alanda gelişiyor, vakit kaybetmeden internet sitemizi kurup internetten satışlara da başladık.

Cep telefonu ya da tablet satmanın bir riski var mı sizce?

Kullanıcı nasıl bir tablet ya da cep telefonuna ihtiyacı olduğunu bildiği sürece aslında yok. Ama bilmezse işimiz zorlaşıyor. Şu özellik olacaktı, arkadaşımın telefonu böyle yapıyor gibi bilinmeyen özelliklerin istenmesi filan şikâyetlerle de iş uzuyor.

Bu garanti meseleleri nasıl işliyor? Ucuz akıllı telefonların piyasada çok sık görüldüğünü biliyoruz. Vertrag yapıp cep telefonu alacak müşterilerinize neyi tavsiye edersiniz? Kaliteyi nasıl seçmeliler?

Kalite aslında her haliyle bellidir. Bizim mağazalarımızda garantisi olmayan ürün bulunmaz. Kullanıcılar aldıkları bir telefonda sıkıntı yaşarlarsa biz de her firmanın anlaştığı şirketlere ürünü gönderiyoruz. Kısa sürede de sonuç alınıyor.

Vertrag yapacak kullanıcılara da mutlaka ihtiyaçlarını belirlemelerini tavsiye ediyorum. Bunu biz de yapabiliriz. Arkadaşlarımız kullanım sıklığını belirleyip bir analiz yaptıktan sonra kullanıcıya en uygun vertragı yapıyoruz.

Hangi operatörlerle çalışıyorsunuz?

Almanyadaki bütün operatörlerle çalışıyoruz. Başta Ayyildiz olmak üzere Vodafone, E-Plus, T- Mobile, O2 gibi firmalar…

Şu anda en çok yaptığınız vertrag ve cep telefonu satışı hangisi? Müşteriler şu anda en çok hangi paketi tercih ediyor?

Şu an akıllı telefon modeli olarak en çok I phone ve Samsung modelleri satılıyor. Huawei de onları takip ediyor. Vertrag olarak da artık sınırsız paketler tercih ediliyor. Dakika ve süre olayı bitti. Türk müşterilerimiz daha çok Türkiye ile bağlantılı paketleri tercih ediyor. Bu paketler de artık o kadar zengin ki Türkiye’deki sevdikleri ile herkes rahat rahat muhabbet edebiliyor.

Peki, internetten satışın müşteri için bir riski var mı ve müşteriler neden Cepnet’i seçmeliler?

Müşteri için bir riskinin olduğunu düşünmüyorum. Bir sorun olduğunda atılan maillere hemen cevap veriyoruz. Müşteri hizmetlerine önem veriyor bunun üzerine özellikle yatırım yapıyoruz. Bunun için kullanıcılar Cepnet’i gönül rahatlığıyla tercih edebilirler.

Sektörünüzde sizi en çok zorlayan şey nedir? Yani bu ürün bazlı da olabilir tüketici bazlı da…

Kullanıcılar biz ne kadar anlatsak da yaptıkları vertragların içeriğini bilmedikleri için bizi arıyorlar. Örneğin sözleşme bitiş tarihi müşterinin eline verilen belgelerde var. Almanya’da çıkan yeni bir kanunda sözleşmelerde bütün tarihler yazıyor. Kullanıcılarımız ise sözleşmeye ya da faturaya bakmak yerine hemen bizi arıyorlar. Bu da tabii ki bizim için zaman kaybı oluyor.

İlk olarak Darmstad’ta başladınız. Sonra Mainz, Hanau ve Leipzig diye şubeleşme devam ediyor. Leipzig şubesi ile merkezden uzaklaştığınızı görüyoruz. Sırada yeni şubeler var mı? Varsa nerelerde düşünüyorsunuz?

Cepnet’in hedefi sürekli büyümektir. 2018 yılı içerisinde birkaç şube daha açmak istiyoruz. Bununla ilgili şu anda çalışmalarımız var.

Sektörünüzle ilgili Arge çalışmaları yapıyor musunuz?

Cepnet olarak bizim görevimiz teknolojiyi kullanıcıya kolay ve hesaplı bir şekilde ulaştırmak. Bunun için de kullanıcıya daha rahat nasıl ulaşırız, bunun araştırmalarını yapıyoruz. Örnek verecek olursak Doğu Almanya ve Batı Almanya için hazırlanan reklamlar farklı olmalı. Çünkü bu iki bölgenin algıları farklı. Biz de bunu araştırıp sağlıklı adımlar atmaya çalışıyoruz. Müşteri kitlemiz yüzde 70 Türkler. Bundan dolayı onlara yönelik Arge çalışmalarımız her zaman oluyor.

Bu sorumu Avrupa’da bulunan Türk gençleri için çok önemli bir soru olarak görüyorum. Mustafa Hosadam’a göre sektörünüzün gelecekteki konumu nasıl olur?

Bu sektör internetin hızlı bir şekilde yayılmasıyla ufak bir tıkanma yaşasa da sektörde en az 10 sene daha güzel işler yapılabilir. Artık konuşma ve sms paketleri satılmıyor sadece internet paketleri üzerinden vertraglar yapılıyor. İnternet de teknoloji demek… Telekomünikasyonun da sonuna gelindiğini düşünmüyorum. Teknoloji sürekli gelişiyor. Biz de buna ayak uydurmalıyız. Bunun için kullanıcı önceden bize geliyordu şimdi biz onların ayağına gitmeliyiz. Profesyonel desteklerle internet üzerinden e-ticaret sitelerimizi geliştirmeliyiz.

maxresdefault 1

Bu sektöre yatırım yapmak isteyen gençlere neyi tavsiye edersiniz?

Kendimi örnek vermem ne kadar doğru bilmiyorum ama bu işi yapacak gençler çekirdekten gelmeli. Püf noktaları, sıkıntıları bir stajyer olarak görüldüğünde şüphesiz daha başarılı oluyorsunuz. Bunun için gençlerin bu alanda Ausbildung yapmaları sağlıklı kararlar vermeleri açısından iyi olacaktır.

Peki yeni bir vertrag yapacaklara ya da cep telefonu alacak müşterilerinize tavsiyeniz ne olur?

Nasıl bir pakete ve nasıl bir telefona ihtiyacı olduklarını net olarak bilmeliler.

Çalışma alanı olarak sadece Cepnet değil bununla birlikte Spor Toto Süper Lig heyecanını da Avrupa’ya Digitürk Europa ile taşıyorsunuz. Digitürk Avrupa projenizden bahseder misiniz?

Bunun için digiturkeuropa.de sitesini kurduk. Satışlarımız hayli iyi. Çanak antenli paketlerimiz ve ip tv paketlerimizle süper ligin yıldızlarını Avrupa’ya getirdik. Üstelik bunun kurulumu da çok kolay ve her şey legal. Bir telefonla Bein Sport’u bağlıyoruz.

Biraz da dijital dünyadan konuşalım. Dijital dünyayı çok önceden benimsemiş bir girişimcisiniz. SEO’nun önemini kavramış bir girişimci olarak Tutus Media’dan SEO hizmeti alıyorsunuz. Bunlar siteleriniz için; on page optimizasyon, blok yazıları, backlinkler, rakip analizleri, harita eklemeleri, teknik destek ve bunların sonucu olarak da aylık raporlar… SEO’dan beklentiniz nedir?

SEO’nun amacına binaen internet ortamında üst sıralarda olup daha fazla kişiye ulaşmak istiyoruz. Günümüzde olmazsa olmaz bir durum bu. Tutus Media’nın bize verdiği hizmetlerle de bu amacımıza ulaşmaya başladık. Kar marjımız arttı. Masraflarımız azaldı. SEO’nun sürekli olması gerektiğini de biliyorum, bunun için yatırımlarımız devam edecek.

Digitürk Europa siteniz Türkçe, Cepnet için de bir Türkçe site düşünmediniz mi? Avrupa’da bulunan 2. ve 3. kuşak Türkler için Türkçe bir siteniz olsa nasıl olur?

Aslında sitemizi Türkçe yapacaktık. Almanya’daki Türklerin Almanca bildiğini düşününce de Almanca da karar kıldık. Ama Türkçe bir site neden olmasın? Bize bunun kazancı mutlaka olacaktır.

Tutus Media’nın Adwords hesabınızı da yönettiğini biliyorum. Adwords reklamlarına bakışınız nedir?

İnternetten satışlar daha kolay ve rahat bunun için Adwords’a önem veriyoruz. Tutus Media’nın Adwords hesaplarımızı yönetmesiyle de masraflarımız azaldı ve karımız arttı. Adwords hesap yönetiminde profesyonel ekibin ne kadar önemli olduğunu ben kısa sürede şaşırarak gördüm.

Cepnet gibi oldukça başarılı bir firmanın CEO’su olarak bu alanda başka hayalleriniz var mı ve firmayı ilk kurduğunuz andaki hayallerinize eriştiniz mi?

İnsanoğlunun hayalleri ve hedefleri bitmiyor. Biz de Cepnet’i Almanya çapında bir şirket yapmak istiyoruz. Bunun içinde emin adımlarla ilerliyoruz.

İstediklerinize erişmeniz ya da erişme yolunda olmanız çok güzel. Peki, bu sektörde bir şeyler değiştirmek isteseydiniz bu değişim Mustafa Hosadam’a göre ne olurdu?

Bazı tüketicilere Vertrag yapamıyoruz onlara bir şans da Cepnet olarak biz vermek isterdik.

Mustafa Bey,  renkli ve samimi sohbetiniz için çok teşekkür ederiz. Bizim için güzel anlar oldu. Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Teşekkür ederim. Bu güzel muhabbetten ben de keyif aldım…