404 hata sayfası optimizasyonu, dijital pazarlama ve SEO açısından öncelik listenizin üst sıralarında yer almasa da siteniz özellikle sık sık URL ‘leri değiştiriyorsa göz ardı etmemeniz gereken bir detaydır.
404 nedir?
Sitenizi ziyaret eden bir kullanıcı, artık var olmayan veya hiç yönlendirilmemiş bir URL ‘ye erişmeye çalışıyorsa web sunucunuz tarafından sağlanan bir yanıt koduyla karşılaşacaktır. Bu yanıt kodu, 404 hata sayfası olarak isimlendirilir. Bazı site sahipleri bu konuya büyük özen gösterirken bazıları tarafından ise pek fazla önemsenmez. Ancak standart hata sayfaları yerine özel olarak oluşturulmuş bir 404 hata sayfası bir adım ilerde olmanızı sağlayabilir.
404 ‘ün SEO üzerindeki etkisi
404 sayfalarının SEO üzerindeki etkisi oldukça büyüktür.
SEO uzmanları tarafından çok sık yapılan hatalardan bir tanesi, URL’lerin toplu halde değiştirilmesi işlemidir. Bununla birlikte değiştirilen URL’lerin 301 yönlendirmesinde yapılan eksik ve hatalı çalışmalar olumsuz etki yaratır. SEO çalışmaları kapsamında incelenen ve değiştirilen URL’ler Google ve diğer arama motorlarında indeks alan sayfalarda değişikliğe neden olur ve dolayısıyla 301 yönlendirmesi yapılmayan URL’lere ulaşmaya çalışan kullanıcılar 404 hatası ile karşılaşır ve sayfadan hemen çıkar. Bu da direkt olarak SEO puanınıza olumsuz olarak etki eder.
Bununla birlikte siteniz için yaptığınız ve oldukça önemli olan backlink çalışmaları, URL adresinde bir değişiklik yapıldıysa hiçbir işe yaramayacaktır. Bu noktada satın alınmış veya doğal yolla kazanılmış backlinklerden fayda sağlayabilmek için değişiklik yapılan URL’lerde 301 yönlendirmesinin önemi oldukça büyüktür.
Soft 404 nedir?
Mevcut olmayan bir sayfa için 404 hata sayfası ile ilgili mesajın yerine 200 (OK) yanıt kodunun döndürülmesiyle ortaya çıkar. Bu durumda arama sistemi, sayfa adresinin yanlış olduğunu kabul eder ve bu sayfalar veri tabanından silinmez. Bu da sitedeki faydalı sayfaların çok daha yavaş dizinlemesine sebep olur.
Kullanıcıya Yardımcı Olmak
Özel 404 sayfaları oluşturmak, kullanıcıları standart hata sayfalarından kurtararak zaman zaman mutlu etmesinin yanı sıra sunduğu faydalı bağlantılarla birlikte birkaç yıldır oldukça fazla rağbet görmekte. En önemlisi, sitenizin 404’lerinin kullanıcılar için yolun sonu olmadığını onlara hatırlatmak ve sitenizde zaman geçirmeye devam etmelerini sağlamak adına oldukça kullanışlıdır.
404 Sayfalarınızı Özelleştirirken Dikkat Etmeniz Gerekenler
- Tasarım: 404 sayfasının tasarım açısından yetersizliği, kullanıcıların siteyle tamamen alakasız bir sayfada olduğunu düşündürebilir. Dolayısıyla sitenizi terk eden kullanıcıların size hiçbir yararı olmayacaktır. Bu bağlamda 404 sayfalarının tasarımı büyük önem arz etmektedir.
- Açıklama: Kullanıcılara neden bir hata sayfasıyla karşılaştıklarını açıklayıcı bir dille anlattığınızdan emin olun. Bu, kullanıcılar üzerinde pozitif etki yaratarak hatayı görmezden gelmelerini sağlayabilir.
- Kullanışlı Bağlantılar: Sitenizdeki en popüler sayfaların veya dizinlerin hangileri olduğunu belirledikten sonra bu sayfalara veya dizinlere 404 sayfasında yer vermeye özen gösterin. Kullanıcıların sitenizi kullanırken yaşadığı aksamayı en aza indirerek onları sitenizdeki en popüler sayfalara yönlendirmek, pozitif bir etki yaratacaktır.
- Arama: Bir kullanıcı, sitenize hangi amaçla girmiş olursa olsun bir hata sayfasıyla karşılaşmak hoşuna gitmeyecektir. Dolayısıyla aradığı şeye ulaşabilmesi için ona hızlı bir arama kutusu sunmak, onlarla tekrar bağlantı kurmanızı sağlayabilir.
- Raporlama: Kullanıcılara karşılaştıkları hata sayfasıyla alakalı geribildirim yapma imkânı sunmak, yaşanacak sorunları daha fazla olumsuz etkiye maruz kalmadan halledebilmeniz ve daha fazla kullanıcının bu hatayla karşılaşmasını engelleyebilmeniz için oldukça önemlidir. Dolayısıyla hata sayfasında yer vereceğiniz, “bu sayfayı bildirin” şeklindeki bir ibare size olumlu bir şekilde geri dönecektir.