Podcast son dönemde popülerliği oldukça artan yeni dijital ortamlardan biridir. İngilizce Broadcast (canlı yayın) kelimesinden türetilen podcast sesli yayınların bulunduğu bir ortamdır. Web sitelerinde yer alan ‘blog’ sekmelerinin sesli hali olarak düşünülebilir. Podcast yayınlarının her biri birer blog yazısı gibidir. Yani her bölümünde bir konunun işlendiği sesli yayınlar podcats olarak isimlendiriliyor. Podcast yayınları canlı olarak dinlenebileceği gibi yayından sonra da dinlenebilir. Podcast içerikleri özellikle iPod teknolojisiyle özdeşleşmişti. Fakat günümüzde sadece iPod uygulamalarından değil, farklı araç ve uygulamalardan da podcast yayınlarına ulaşılabilmektedir.
Popcast yayınlarını kimler tercih ediyor?
Farklı konuları ele alan ‘sesli bloglar’ olarak tanımlanabilecek podcast yayınları son dönemde oldukça popüler. Geçmişi iPod teknolojisi ve iTunes gibi uygulamalarla 2000’li yılların başına dayanmaktadır. Başlangıçta radyo yayınlarına alternatif olarak ortaya çıkan podcast yayınları teknolojiyle birlikte gelişti. Özellikle genç kullanıcılar arasında podcast yayınları gittikçe artan bir ilgi görüyor. Hem podcast yapımı hem de podcast dinleyiciliği son dönemde büyük bir yükseliş görüyor. Podcast yayınlarının yükselişi e-ticaret ve dijital pazarlama alanlarının da dikkatini çekiyor. Marka ve işletmeler de ürün ve hizmetlerini tanıtmak için podcast yayınlarının yükselişinden faydalanmaya başladı.
Avrupa’da da markalar ve içerik servisi sunan işletmeler podcast yayınlarına yönelmeye başladı. Yapılan araştırmalara göre podcast dinleyicilerinin yaş aralığı 24-54 arasında. Bu yaş aralığı gittikçe genişliyor. Bu nedenle yeni ve popüler bir mecra olan podcast yayıncılığında ürün ve hizmet tanıtımlarınızın yapılması sizi bir adım öne çıkaracaktır.
Podcast nasıl yapılır?
Sesli bloglar olan podcast yayınları için ekipmanın önemi büyüktür. Akıcı ve temiz bir sesin dinleyicilere ulaşması yaptığınız yayının etkisini arttıracaktır. Podcast yapımında bu nedenle mikrofonunuzun profesyonel olması önemlidir. Podcast yapmak için gerekli olan başlıca ekipman mikrofondur. İsteğe bağlı olarak pop filtresi ve kulaklık da kullanabilirsiniz. Bir işletme için ya da kurumsal podcast yayını yapmayı düşünüyorsanız yayınlarınızın kalitesi için bu üç aracı kullanmanız önerilir.
Podcast yapmaya nasıl başlanır?
Podcast yayınına başlamadan önce kendinize güvenmeniz önemlidir. Yayınlarınızın başlangıçta daha az kişiye ulaşabileceğini gerçeği ile yüzleşmeli ve pes etmemelisiniz. Podcast kaydınızı yaptıktan sonra uygun ortamlarda paylaşmanız gerekir. En büyük podcast yayıncıları iTunes, Spotify’dır. Google Podcast ve SoundCloud ise sadece podcast yayınlarının yayınlanabildiği mecralar arasındadır. Kaliteli içerikler üreterek podcast yayınlarınızın daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
360 Derece Medya Ajansı Tutus Media olarak dijital ortamdaki tüm faaliyetlerinizde yanınızdayız. Ayrıntılı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.