Apple, Google, Amazon ve Facebook dahil olmak üzere birden fazla teknoloji şirketi kasımın ilk haftası üç aylık kazançlarını açıkladı. Apple, “antitröst dörtlüsü” nde resmi olarak reklam geliri bildirmeyen tek şirketti, ancak üçüncü tarafların tahminleri Apple’ın bu yıl arama reklamlarından 2 Milyar Dolar kazanabileceğini iddia ediyor. Google, Facebook ve Amazon’un her biri, özellikle de COVID-19 ve reklam bütçesi baskısı nedeniyle önemli reklam geliri artışı yaptılar. Haliyle bu da kazançlarına yansıdı.
Çift haneli reklam büyümesi!
COVID-19 en çok hangi şirkete yaradı?
Bunun cevabı net aslında. Pandemi sırasında milyonlarca ABD’li tüketicinin ziyaret ettiği Amazon…
Şirket, bu süreçte yıllık gelir artışının % 37’sini temsil eden 96 milyar $’ın üzerinde brüt gelir bildirdi. Reklam gelirleri, şirketin gelir tablosunda “diğer” gelir olarak bildirilen gelirleri gösteriyor. Yıllık % 50’nin üzerinde artışla kabaca 5,4 milyar dolara ulaştı.
Google, toplamda 46 milyar doların biraz üzerinde gelir ve 37 milyar dolarlık reklam geliri bildirdi. Ücretli arama bu gelirlere 26,3 milyar dolar katkıda bulunurken, YouTube 5 milyar dolar getirerek sırasıyla % 6 ve % 32 artış kaydetti.
Facebook, neredeyse % 99’u reklam harcamalarından elde edilen üçüncü çeyrek gelirinde 21,5 milyar dolar elde etti. Bu gelirin % 90’ından fazlası mobil kullanıcı etkileşiminden geliyor. Kazanç listesinde, Facebook; şu anda çoğunluğu küçük işletmelerden oluşan 10 milyon aktif reklam verene sahip olduğunu bildirdi.
Buna göre, geniş çapta duyurulan “StopHateForProfit” Facebook reklam boykotunun, bir yıl öncesine göre % 22 artan şirketin geliri üzerinde çok az etkisi olduğu veya hiç etkisi olmadığı görülüyor.
COVID odaklı ticaret!
Shopify dahil diğer teknoloji şirketleri de 29 Ekim’de kazançlarını bildirdi. Shopify, yatırımcı beklentilerini aşarak yıllık % 96 gelir artışı kaydetti. COVID odaklı çevrimiçi alışverişin bir diğer önemli yararlanıcısı olan şirket, küçük işletmeler ve pandemi sırasında “ticaret yapmak” isteyen diğerleri için de bir çözüm oldu. Bununla birlikte Google ve Facebook eşit derecede e-ticarete odaklanmış durumda.
Kazanç yayınında Facebook, salgın sırasında çevrimdışı alışverişin çevrim içi geçişini ele aldı. “Çevrimiçi ticaret bizim en büyük reklam sektörümüzdür” dedi ve normalliğe dönüşün 2021’de e-ticaret reklam gelirlerini nasıl olumsuz etkileyebileceğini tartışmaya başladı bile.
Sözde sosyal ticaret, 2021’de çevrimiçi alışveriş için önemli bir büyüme kanalı olmaya devam edecek. Pinterest, Snap, YouTube ve TikTok bu segmentte de öne çıkan figürler.
Ayrıca Google ve Amazon, ürün arama üstünlüğü için uzun vadeli bir savaşa kilitlenmiş durumda. Google, son zamanlarda Amazon’a kıyasla rekabet gücünü pekiştirmek için bir dizi adım attı (örneğin, ücretsiz ürün listeleri, yakınındaki ürün envanteri reklamları).
Google CEO’su Sundar Pichai, ürün aramanın ötesinde şirketin gelir çağrısı üzerine YouTube’un “e-ticaret için önemli bir platform” olduğunu söyledi. Ancak, kanal bu hareket için hala erken konumda.
Covid 19 ile artan harcama yoğunluğu!
Üçüncü çeyrekte GSYİH büyümesinin güçlü olduğu bildirilmesine rağmen, dünya ekonomisi hala oldukça sallantıda. Özellikle küçük işletmeler bu darboğazda büyük acı çekiyorlar. En büyük teknoloji platformlarının ve diğerleri tarafından bildirilen gelirler, daha büyük ekonomiyi temsil etmiyor. Bununla birlikte, bu dağılım daha geniş reklamcılık ekosistemindeki eğilimlerin göstergesidir.
Google’ın (37 milyar dolar), Facebook’un (21 milyar dolar) ve Amazon’un (5 milyar dolar) üçüncü çeyrek reklam gelirlerini bir perspektife koymak gerekirse, bir sonraki aşamadaki reklam odaklı şirketler – Snap, Pinterest ve Twitter – da kazançlar gördü, ancak bu şirketlerin reklam gelirlerinin toplamı 2 milyar doların altında kaldı.
- Snap: 679 milyon dolar (+ Yıllık% 52)
- Pinterest: 442 milyon dolar (+ Yıllık% 58)
- Twitter reklam geliri: 808 milyon dolar (+% 15 Yıllık)
Tıpkı ABD ekonomisinin zaman içinde – kazananlar ve kaybedenlerle – daha fazla çatallanması gibi, artan gelir yoğunlaşması ve reklam harcamaları üzerindeki kontrol ile çevrimiçi ekonomi de öyle.
Price Water House Coopers’a göre; internet, ABD’deki en büyük reklam aracıdır ve ikinci en büyük ortamdan (televizyon) 50 milyar dolar daha büyüktür.
Şu anda COVID ile güçlendirilmiş, paranın neredeyse yalnızca büyük platformlara aktığı büyük ölçüde bayram veya kıtlık ortamındayız; büyük kitlelere sahipler ve pazarlamacılar için daha güvenli yerler. IAB , 2019’da dijital gelirin yaklaşık % 76’sını kontrol eden ilk 10 internet şirketinin 2018’de % 77’ye yükseldiğini bildirdi. Bu tek puanlık kazanç kulağa pek fazla gelmeyebilir, ancak gerçek dolar cinsinden 14 milyar dolar. Bu rakam her geçen yıl daha da büyüyecek.
Siz de bu sosyal medyalarda hedef kitlenize uygun reklam çalışmaları yapmak istiyorsanız vakit kaybetmeden Tutus Media’ya başvurun!