Korona virüsünün neden olduğu küresel salgın sonrasında, birçok şirket evden çalışma yöntemini tercih etti. Sadece küçük işletmeler değil, Google, Apple, Facebook, Amazon, Twitter gibi kuruluşlar da tüm çalışanlarının hayat normale dönene kadar evden çalışacağını açıkladı. Bu yazımızda, evden çalışma sırasında işinizi kolaylaştıracak uygulama ve yöntemleri derledik.
Yıllarca büyük bir ekip olarak uzaktan/mobil çalışmaya alışkın olduğumuz için, öncelikle evde verimli çalışmak için birkaç ipucu vereceğiz.
Gününüzü planlayın
Evde çalışmanın verdiği rahatlıkla zaman yönetiminde sıkıntı yaşayabilirsiniz. Sabah aynı saatte uyanmaya, günün planını yapmaya, gün içerisinde yapacaklarınızı madde madde not olmaya özen gösterin. Mola vereceğiniz zamanları doğru seçin ve iş yaptığınız alandan mümkün kadar uzaklaşın. Mola zamanlarını yemek, eğlence veya spor için ayırmayı unutmayın. Bu şekilde, tekrar çalışmaya motive olmuş bir şekilde dönebilirsiniz.
Çalışma ve yaşam alanlarınızı ayırın
İş masanızı ayrı tutmaya özen gösterin. Orada sadece çalışmak için gerekli ihtiyaçlarınızı bulundurun. Koltukta veya yatakta çalışmak bir süre sonra iş ortamından uzak olduğunuz algısını yaratacak ve verimliliğinizi düşürecektir. İşiniz bittikten sonra iş alanınızdan uzaklaşın. Bunun için ayrı odanız olmasına gerek yok, psikolojik olarak sınırı çizmeniz yeterli olacaktır.
Çocuklardan ve kalabalıktan uzak durun
Çocukları olan aileler için ev ortamında çalışmak daha zor olabiliyor. Çocuklarınıza tabi ki zaman ayırmanız gerekiyor. Ancak çocuklarınıza ve ailenize işte olduğunuzu, aslında çalıştığınız saatler içerisinde aslında mesaide olduğunuzu hatırlatın.
Takım çalışmasını öğrenin
Fiziksel ortamlarda dahi zor olan takım çalışması, uzaktan çalışmada daha da zorlaşabiliyor. Kullanacağınız farklı uygulamalarla takım çalışmasını en etkin şekilde uygulayabilirsiniz. Büyük bir ekip iseniz, iş bölümü yaparak, daha küçük takımlar halinde daha verimli şekilde çalışabilirsiniz.
Uzaktan/Evden çalışan birçok kişinin en çok tercih ettiği uygulamaları, kullanım şeklini ve faydalarını birlikte inceleyelim.
Skype
Toplantılarımızın vazgeçilmezi olan Skype tabi ki listenin başını çekiyor. Sesli ve görüntülü konferanslar için Skype en çok kullanılan uygulama olarak kalmaya devam ediyor. Ücretsiz olması ve yaygın şekilde kullanılıyor olması en büyük avantajlarından biridir. Skype dışında alternatifler arıyorsanız, Zoom, Google Hangouts gibi seçenekleri de tercih edebilirsiniz.
Slack
Slack tüm ekibinizle mesajlaşma uygulaması olarak kullanabileceğiniz bir uygulama. En büyük avantajı farklı takımlar, konular üzerine gruplar oluşturarak iletişim kurabilmeniz. Kalabalık ekipler için Slack en doğru tercihtir diyebiliriz. Birçok farklı eklenti ve bağlantıyla bir arada çalışabilmesi, ücretsiz olması, arşiv arama özelliği olması diğer avantajları arasında.
Google Drive
Uzaktan çalışmak için olmazsa olmazlardan biri de Google Drive diyebiliriz. Hem depolama alanının kullanılması, hem paylaşımlı dosyalar oluşturmanın kolaylığı tercih edilme sebepleri arasındadır. 15 GB’a kadar ücretsiz kullanım sunması da büyük avantaj. Kullanım için sadece Gmail hesabınızın olması yeterlidir.
Bitrix
Görev dağılımı yapabildiğiniz, farklı gruplar ve çalışma dosyaları oluşturabileceğiniz, takvim oluşturup paylaşabileceğiniz bu uygulama en gelişmiş proje yönetim araçlarından biridir. Oluşturduğunuz görevleri zamanlayabilir, yapılacaklar listeleri hazırlayabilirsiniz. Ücretsiz olması da bir diğer avantajıdır.
En kısa zamanda hayatın normale dönmesini temenni ederiz.