Neredeyse bütün sektörlerinin internet dünyasında Website yarışı sürerken. Hep en iyisini, en başarılısını hedefliyoruz birde bunu tersten düşünüp madalyonun diğer tarafından bakmaya ne dersiniz.

Günümüzün modern dünyasında herkes eli ayağı düzgün bir website ortaya çıkarmaya çalışır ama kötü bir web sayfası hazırlamak? İşte o biraz daha emek ve özveri ister…

 

1- Mobili hiç umursama

Wesite Mobil ve responsive tasarımBugün internet trafiği hızla mobil platformlara kayıyor. İnsanlar artık internetin nimetlerinden faydalanmak için bilgisayar başında oturmak istemiyor. Oturmak istese bile bir sohbet sırasında adı geçen bir website ‘yi veya ürünü aramak için cep telefonunu çıkartıp hemen bulduğu ilk sonucu şak diye yanındakine gösteriyor ama bu modanın yarın kaybolmayacağının garantisi var mı?

Mobil website ‘ye yatırım yapmak çok iş, çok maliyet. Hiç o topa girmeyin. Acabilen o şekilde gezinsin ne bileyim ekranı küçültsün, yazıların bir kısmını okusun yani emek harcasın websitenizde. Responsive çok gereksiz.


2- Google’ı takma

Websitesi için Google ve SEOArama motoru optimizasyonu (SEO) gibi ne idüğü belirsiz bir takım kurallar yüzünden websitenin sağıyla soluyla oynamayın. Google ‘bot’ları çok istiyorsa sizin websitenizi kendi çabasıyla bulsun, bulamazsa da kendi kaybı.  Fransızcayı Fransızlardan öğrenecek değiliz.

Yok algoritma değişmiş vay efendim şu kriterleri yerine getirilmesi gerekiyormuş. Hadi hepsi tamam diyelim özgün içerik şartmış. Boşverin bunları hepsi boş işler boşu boşuna paranızı kaptırmayın metin yazarına, kendini SEO uzmanı sanan adamlara. Google bu yapay zekayım diye ögünüyor arasın bulsun sitenizi hatta bulmakla kalmasın arama sonuçlarında en üstte indeklesin. Ne bileyim pizza sitesi yaptırın “pizza” yazınca sizin websitenizi en üste getirsin diğer internet sitelerinden neyiniz eksik.


3- Sosyal medyayı yeğenine ver (Varsa stajyer de olur)

Sosyal MedyaEmin olun websitenizin egosuyla maaşı ters orantılı, boş gezen yiyen, amcanızın oğlu oda yoksa şirketin en az deneyimli elemanından daha iyi kimse temsil edemez. Hiçbir şekilde rezil olma olasılığının bulunmadığı şirketinizin bu pozisyona yatırım yapmak çin malı öğütücüye para atmak gibi. Boşu boşuna para kaptırmayın kendini Sosyal Medya uzmanı sanan servet avcılarına onların daha önceki deneyimleri, stratejileri hepsi fasa fiso.


4- Tasarım konusunda dayının oğlunun fikrini almayı ihmal etme

Grafik tasarım da dayıoğlunun fikriDizayn aşamasında tüm tanıdıkları işin içine sokmalısınız. Nurettin isimli bacanağın, amca, hala, dayı oğlu veya aklında kim varsa sor nasıl olmuş diye.  Tasarım olunca herkesin fikri vardır. Karıştır onları fikirlerini dinle. Nede olsa her gün internete giriyor milyon dolarlık websitelerde geziyor. hepsi sinema eleştirmeni, siyaset bilimici, çözüm bulucu, sitenizin görseline mi çözüm bulamayacaklar. Grafiker 20 farklı renk denesin, objenin nerede duracağını veya yazı fontunu 3 gün boyunca denesin son bir karar versin saçma. Belki dayının oğlu o sırrı çözecek ne biliyorsun.

Hatta o dayı evladı keşke Facebooku tanımasa da siz deseniz bu siteyi yaptırdım o Zuckerberk’in yaptırdığı sitede ne hatalar görsel yanlışlar saptayacak. Örneğin facebook ‘un siteye giriyorum logo yok sağ tarafta sadece bir “F” harfi (Tasarımcının gözünden kaçmış)

Özet olarak tasarım çok seslilik  ile desteklenmeli. Tasarımcının yaratıcılığının öldürülmesi, revizyonlar ve işlerin sarkması tasarım için vazgeçilmezdir! Zorlayın onları boşu boşuna para kaptırmayın o sinsi tasarımcılara. Sakin ha güvenmeyin onlara.


5- Kullanıcı deneyimini sallama (user friendly dedikleri olay)

website kullanıcı deneyimi user friendlyKullanıcı ve müşterilerin hedefledikleri sayfaya ulaşması için en az 6 lık yaptıklarından emin olun. Çünkü gerçek hayatta olduğu gibi internet dünyasında da kaçan kovalanır. Bırakın biraz daha çabalasınlar, sizin değerinizi daha çok bileceklerdir.

Örneğim bir zatı muhteren şirketinize geliyor, arabayla yardırıyor, telefonunu aldı eline, girdi sitenize footer ‘da iletişim bilgisi veya en azından iletişim sayfasına bir link olmalı değilmi. Olmasın arkadaş çeksin arabayı siteyi kurcalasın biraz, google maps ne güne duruyor gerekirse ordan bulsun adresinizi. Diğer siteler gibi yalaka olmayın neymiş footer da iletişim bilgisi olurmuşta kullanıcı baş parmağını şöyle efendi gene aşşağı kaydırır hemen iletişime ulaşırmış hatta telefon numarasına bile tıklayınca ararmışssınız. Misal Mevlacay.de hepsi yalaka siteler. Emin olun siteyi en ucuz yapan en iyisidir en başarılıdır paranızı kaptırmayı böyle gereksiz işlere.


6- Ana sayfayı gizemli kıl

İnternet sitenize giren kişilerin Lost dizisi izliyormuşçasına kafasının karışması her zaman iyi haberdir. Nereye geldiklerini bilmesinler, sizin ne ile uğraştığınızı bulmak için biraz gayret etsinler. Bulmacayı çözebilirlerse sizi belki daha çok severler. Gizem her zaman işe her çok etkilidir.


7- Teknik altyapıya yatırım yapma

Sayfanın hızlı açılması ve arada sırada sunucuların çökmemesi sadece kullanıcıların rahata alışmasına neden olacaktır. Bırakın, internet dünyasında teknik sorunların var olacağı gerçeğiyle yüzleşsinler.

ve SON


8- Support denilen şeye para yatırmayın

Website support ve yedek alımıNeymiş efendim site çökerse  diye backup (yedek) alıyorlarmışta, website hacker veya boot saldırısına uğrar diye plugin (eklenti) , CMS (içerik yönetim sistemi –> siz wordpress diye bilirsiniz), temalar günceleniyormuş. Sitemi yaptı o karar para aldılar birde onamı para ödeyeceğim deyin arkadaş bu kadarda pasif olmayım. Ödemeyin para falan. Siteyi yaptırdık kalsın orda köşede.

Bir servet harcanmış CMS (Woocommerce, Magento) siteler ve bu sitelerin yürümesi için çalışanlara onbinlerce euro veren şirketleri küçümse onlar henüz seni tanımıyor. internet artık hiç eskisi gibi olmayacak diyerek gir piyasaya. Siten çökerse onu o zaman düşün. Belkide hiç hacklenmez, hiç çökmez.  Çocuk büyümesi için en azından sevgi, Çiçek büyümesi için su ister,  belki toprağının çapalanmasını ister, bir işyeri başarılı eleman, çalıma ortamı ister ama internet sitesi öylemi hem dünyaya açılan kapınız hem de hiç para harcamadan herkezi misafir edebilirsiniz. Sakın ha paranızı sağa sola çar çur etmeyin. Hepsi zarar ziyan.