Alman gençlerin dijital mecralarda en çok kullandığı uygulamalar ve sosyal medya kullanım alışkanlıkları

Dünyada medya kullanımının bir dönüşüm geçirdiği çok açık; peki ama bu ne kadar güçlü bir dönüşüm? Alman gençlerinin medya kullanımındaki tercih ve zevklerine bir gözatalım.

Neredeyse tüm gençler çevrimiçi

Almanya’da gençlerin neredeyse yüzde 99’u internete bağlanıyor. Bunun için en çok kullanılan araçsa mobil telefonlar. Akıllı telefonlar uzun zamandır iletişim ve bilgi edinmenin asli dijital platformu haline gelmiş durumda ve geleneksel medya türlerinin yeni biçimlerde kullanımına da olanak tanıyor. Dolayısıyla televizyon ve radyo, erişim aracından bağımsız olarak hala genç kitleye ulaşabiliyor. 12-19 yaş arası gençlerin yüzde 75’i haftada birden fazla gün televizyon izlerken her gün izleyenlerin oranı yalnızca yüzde 45. Gençlerin yüzde 73’ü de haftada en az bir kere radyo dinlerken yaklaşık her iki gençten biri bunu her gün yapıyor. Haftada en az bir kere kitap okuyanların oranı da yüzde 40 olurken her gün okuyanların oranı yüzde 21.

deuttsch-social-1

Alman gençlerinin en sık kullandığı mobil uygulamalar

Jodel ve Periscope gibi yeni mobil uygulamalar kadar Watson, Bento ya da ze.tt. gibi haber platformları da genç hedef kitlesini etkilemek için yarışıyor. Gene de sosyal medya deyince bu sektörün as oyuncuları yarışı açık ara önde götürüyor. İşte en çok kullanılan beş platform:

  1. WhatsApp
  2. Instagram
  3. Snapchat
  4. YouTube
  5. Facebook

deuttsch-social-2

Eleştirel medya kullanımı

Medya unsurlarının güvenilirliği konusunda genç kuşak bilinçli ve eleştirel bir tutum sergiliyor: Almanya’daki gençlerin beşte dördünden fazlası Google ve Facebook gibi şirketlerin onların verilerini kullanarak büyük kar elde ettiklerini biliyor. 14-29 yaş arası gençlerin yüzde 67’si bu platformlardaki içerikleri “az güvenilir” ya da “güvenilir değil” olarak tanımlıyor.

12-19 yaş arası Alman gençlerin %35’i her gün dijital oyun oynuyor.

deuttsch-social-3

Öte yandan devlet radyo televizyonlarında hazırlanan programlar ve günlük gazeteler hala saygın bir konuma sahip. Genç yetişkinlerin yüzde 80’i bu kaynakları güvenilir olarak nitelerken internet üzerinden yayın yapan haber kuruluşları güvenilirlikte biraz daha düşük bir oran elde ediyor.

Alman gençlerin dijital mecra kullanımları ile ilgili en geniş araştırmalardan birisi de Jugendfernsehen.de sitesi tarafından yapılmıştı. Bu araştırmanın detayları için buraya bakabilirsiniz.