Son zamanlarda sıkça duyduğumuz Z kuşağı, 1998 yılından itibaren doğan bireyleri tanımlamak için kullanılıyor. 21. Yüzyılın nesli olan bu kuşak milenyum çocukları olarak da tabir ediliyor. Teknolojiyle iç içe olan Z kuşağı üreticiyi, tüketiciyi hatta bütün dünyayı etkisi altına alıyor. Peki siz markanız için Z kuşağına nasıl hitap ediyorsunuz? Z kuşağının en fazla ziyaret ettikleri sosyal platformlarda videolar yayınlıyor musunuz?
Z Kuşağı Hangi Video Platformunda?
Yapılan araştırmalara göre internet çocukları da diyebileceğimiz bu kuşağın, internette geçirdiği vaktin yüzde 97’sini Youtube oluşturuyor. İnsanların yaşantısını, çekilen vlogları Youtebe’den takip eden kuşak, kendini eğlendiren videoları, ulaşamadığı doğal yaşam videolarını sürekli olarak izliyor. Dolayısıyla bilgiye çok çabuk ulaşan Z kuşağı hayatı çok hızlı yaşayarak geçirdiğinden çok çabuk sıkılabiliyorlar. Sevdikleri oyunların videolarını izleyip, sevdiği oyun karakterlerine abone olup zamanını bu platformda geçirdikleri görülüyor.
Z kuşağı Youtube’de En Çok Neye Tıklıyor?
Pazarlamacılar genelde Z kuşağıyla bağlantı kurarak onların ilgi alanına göre internet içeriklerine yön veriyorlar. Youtube trend listesinde en çok tıklananlar şu şekilde:
Minimalist yaşam veya kırsal yaşam: Cottagecore
Kırsal ve pastoral bir yaşam tarzını benimseyen bu düşünce ile doğayla bir olma amaçlanmaktadır. Romantik bir yaşamı temsil eden cottagecore ile nostaljik video çekimleri yapılmaktadır. Aslında bu yaşam tarzı daha çok pandemide insanları kendine çekmiştir. Pandemi esnasında Tyalor Swift’in Folklore albümü kırsal yaşamı temsil ediyor. Youtube’de 50 milyon görüntüleme alan bu tarz videolar hala da çok tercih ediliyor. Z kuşağının bölgesel olarak kırsal bölgelerde yaşam öncülüğünde kültürel yaşam ve kültürel yemek Vloglarını çok beğendiklerini biliyoruz. Bu alanda Çinli Vlogerların hayli yol aldıklarını söyleyebiliriz.
2. Özlem ve Ölüm Estetiği: Dark Acedemia
Bu düşünce kendine zarar verme ölmekle alakalı bir düşünce değil. Sadece felsefi yaklaşımlarla gizli ve gizemli olayları yansıtıyor. Aklınıza Harry Potter ve Hogwarts ortamı gelmesi normal. Bu düşünce Z kuşağının kıyafetlerine de yansımakta. Ekose ceketler, naturel tonlar, blazer, kahve ve lacivert tonlarda kendini gösteriyor. Haliyle bu alanda hizmet veren markalar için Youtube reklamları ve Vlogerlar ilk tercih olabilir.
3. Gotik Bir Üslup: Royaltycore
Aslında Dark Academia ile benzerlik gösteren bu estetikte sadece tek kişinin yönetimini konu alıyor. Netflix’de yayınlanan The Crown dizisiyle monarşi yani kraliyet ailelerinin yaşantısı dikkat çekiyor.
4. Milenyum Yıllarına Duyulan Özlem: Y2K
2000’li yıllardaki modayı temel alan bir estetik. Y2K’da sadece moda değil, o zamana ait müzik tarzı ve kız erkek sanatçı gruplarının kıyafetleri de yer alıyor.
Markanız için iyi bir Youtube Kanal Yönetimi hedefliyorsanız bunun için mutlaka profesyonel destek almanız gerekmektedir. Tutus Media, SEO’ya destek vermek amacıyla hazırladığı Youtube videoları yanı sıra sizler için özel Youtube videoları da hazırlayabilir. Markanıza katkı sağlayacak Vlogerlarla anlaşarak da reklamlarınızı Z kuşağa ulaştırabilir. Hemen bize danışın rakiplerinizden geri kalmayın!