“Avrupa ülkeleri için Seo ve Sosyal Medya pazarlamasına acaba geç mi kaldım?” diye düşünüyorsanız bu seneyi iyi değerlendirebilirsiniz.

Çünkü “Plan yapmaya başlamak için hiçbir zaman erken değildir”. Müşteriler alışverişlerini ister mağazalardan ister internetten yapmış olsun, özellikle alışveriş sezonunda yapılan alışverişlerin %67’si alışveriş gerçekleştirilmeden önce planlanlanıyor.

Bildiğiniz gibi artık Serbest Ekonomi dediğimiz global bir pazar ile karşı karşıyayız. AliExpress ile Çinden sipariş vermek çok uzun bir zaman almıyor. Amazon ile dünyanın her yerinden sipariş verebilir ya da her yerine ürün pazarlayabilirsiniz. Ayrıca offline mağazacılıkta giderek trendini kaybediyor.

Google verilerine göre;

  • Müşterilerin bir ürünü almadan önce onu dijital kaynaklardan araştırma oranı %92
  • Tüketicilerin %77’si bilgi ve fikir edinmek için hem dijital hem fiziksel araştırma yapıyor. Bu araştırmaların %23’ü internette satın alımla tamamlanıyor
  • Online satın alma kanalı olarak e-ticaret siteleri daha çok tercih ediliyor, son satın alım %70 oranla e-ticaret sitelerinde gerçekleşiyor.
  • Tüketicilerin %75’i akıllı telefonundan ürün araştırması yapıyor.
  • Tüketicilerin %75’i, mağazalarını ziyaret etmeden önce satıcıların ürün stok bilgilerini sunmasını bekliyor.
  • Mobil yükleme süresindeki bir saniyelik gecikme mobil dönüşümlerini etkileme oranı %20’ye kadar çıkabilir.
  • Zaten mobilin önemini biliyoruz ama daha ilginç nokta şu ki, lokasyonla ilgili arama yapanların %77’si daha sonra mağaza ziyareti gerçekleştiriyor.
  • “Nereden satın alınır” aramaları sadece son 2 yılda %72’nin üzerinde büyüdü.

 

Mobil cihazların yaygınlaşması ve yeni platformların ortaya çıkmasıyla birlikte tüketicilerin alışveriş alışkanlıkları da değişti. Tüketiciler yeni şeyler keşfetmelerine, ihtiyaçlarını karşılamalarına ve engellerle karşılaşmadan alışveriş yapmalarına yardımcı olan, ayrıca kişiselleştirilmiş ve alakalı bir hizmet sunan markalardan alışveriş yapmak istiyor. 2019 alışveriş sezonunda başarılı olmak için gerekli dijital altyapıyı erkenden sağlamak, eskisinden de önemli hale geldi.

black frida calendar

Bilgi edinme kanalı çok çeşitli; online video, arama motoru, online ve offline reklamlar, e-ticaret siteleri, sosyal medya… Alışveriş yapan tüketicilerin %16’sı en az 3 etkileşim noktasına temas ediyor.

Bir de; “geç kalmadınız, şimdi başlama zamanı” dedirtecek bir bilgi de verelim.

Müşterilerin %48’i, yılbaşı sezonunda yeni satıcılardan alışveriş yapmaya sıcak bakıyor. Hatta 2018 yılbaşı sezonunda müşterilerin %30’u tam olarak bunu yaptı. Dünya genelinde müşterilerin %40’ından fazlası, YouTube’dan keşfettiği ürünleri satın aldığını
söylüyor.

Markanızı Avrupada ringe çıkartma konusunda hazırsanız, özellikle Almanya başta olmak üzre 360 derece SEO, Sosyal Medya ve Dijital Marketing alanlarında bize danışabilirsiniz. Dijital Vitrin hazırlamada uzman ekibimizin satış odaklı stratejiler geliştirerek Global pazarda da varlığınızı göstermenize katkı sağlayacağından emin olabilirsiniz.