Google SEO algoritması her geçen gün yenileniyor. Algoritma ve kullanıcı deneyimine ek olarak kodlama ve yazılım tarafı da güncellenmek zorunda doğal olarak.

Bu gelişmeler arama sonuçlarında listelenme formatından, görselliğinden tutun da kullanıcının istediği sonuçlara hızlı erişim için daha da kolaylık sağlıyor. Ne var ki websitesi altyapıları Google’ın sürekli gerisinde kalmak zorunda. Çünkü süreç şöyle işliyor.

  • Google arama sonuç görünümü ve sıralamasında yeni bir uygulama başlatır.
  • Bu uygulamaya uyumlu hale gelmeniz için bir dizi yardım dosyası ve test aracı üretir
  • Site yazılımcıları ve hazır CMS yazılımı ekipleri bu uygulamaya uyumlu hale gelmek için ek plugin yazar ya da hard coded iyileştirmeler yapar.

Bütün bu iyileştirmelerin tamamını listelemek yerine önemi yüksek olanların bir lstesini yapacak olursak;

  • Google Pagespeed: Sitenizin açılma hızı testi ve iyileştirme önerileri sayfası ( Pagespeed Insights )
  • Test My Site:  Google’ın sitenizi Mobile Firts Index için tüm mobil cihazlarda açılış hızları ve teknik kontrolleri uygulaması ( Test My Site )
  • Structure Data: Google’ın yapısal veri test aracı. Bu araç ile sitenizdeki içeriğinizin türüne göre girdiğiniz satırları Google botlarının anlamasını sağlamanız için girmeniz gereken bir dizi teknik yazılım satırları. ( Yapısal Veri Test Aracı ) Bu araç ile Google da bir ürünün stokta olup olmadığını, fiyatını v.s gösterebilirsiniz. Bir etkinliğiniz var ise saatini, tarihini ve yerin gösterebilirsiniz.
  • Google Ligthhouse: Site içi teknik analiz ve iyileştirme raporları sunan Google’ın Deniz Feneri. Bu araç ile ilgili detaylı bilgiyi Google’dan SEO Analizi için yeni Deniz Feneri: Lighthouse başlıklı makalemizde bulabilirsiniz.

google-rich-snippet

Bunlara ilave olarak Google webmaster blogunda yeni bir test aracı daha duyurdu. Rich Results Testing Tool

Yani zengin metin belgeleri test aracı. Bu araç ile sitenizdeki yapılandırmaların Google uyumluluk testini yapabilirsiniz. Google bu aracı sonuçlarına yansıtmak için ismini zengin sonuçlar olarak koymuş. Zenginlik kelimesi seçimi ile Google’ın beynimize oynadığını gösteriyor desem abartmış olmam herhalde 🙂

Neyse, yeni test aracı, zengin sonuçlar olarak gösterilmeye uygun yapılandırılmış veri türlerine odaklanıyor. Sayfalarınızdaki JSON-LD, Microdata veya RDFa gibi tüm veri kaynaklarını test etmenize yarayacak. Yeni araç, sayfanın aramadaki görünümünün daha doğru bir şekilde yansımasını sağlar ve dinamik olarak yüklenen içerikte bulunan Yapısal Veri için gelişmiş işleme içerir. Tarifler, İş İlanları, Filmler ve Kurslar için testler şu an destekliyor. Google blogunda bu desteği genişleteceğini de duyurmuş.

Test de gayet basit. Rich Results Testing Tool aracını açın. Sayfanızın URL adresini kutucuğa yapıştırın. Sonra çıktıya göre neyi doğru neyi yanlış yaptığınız listelenecektir. Böylece düzenlemelerinizi yapabilirsiniz.

Zengin trafikler dilerim 🙂