rel=canonical tag SEO açısından önemli bir araç. Duplicate content sorunundan kurtulmak ve en değerli sayfanın Google tarafından anlaşılmasını sağlamak için kullanılan bu linkleme etiketine rel=canonical denir. rel=canonical bağlantısı, yinelenen içerikler için dizine ekleme özelliklerini (gelen bağlantılar gibi) birleştirir ve aynı zamanda arama sonuçlarında görüntülenmesini istediğiniz URL’yi belirtir

Sayfanıza rel=canonical bağlantısı eklemek, arama motorlarına web’deki yinelenen sayfalar arasında dizine alınmasını tercih ettiğiniz sürümü gösteren güçlü bir ipucu sağlar. Bu kullanım, aralarında Yahoo!Bing ve Google’ın da bulunduğu çok sayıda arama motoru tarafından desteklenir. Ancak, yanlış bir yapılandırma olduğunda bu durum çok da kolay fark edilemediği için, rel=canonical kullanımı bazen karmaşık olabilmektedir:

Google Arama ekibinden Fatih Özkösemen’in çevirisi eşliğinde rel=canonical kullanımı ile ilgili en çok yapılan hataları inceleyeceğiz.

canonical-1

Web yöneticisi kendi tarayıcısında sol taraftaki “red velvet” (kırmızı renkli kek) sayfasını görürken, arama motorları sağ tarafta web yöneticisinin kazara oluşturduğu “blue velvet” (mavi renkli başka bir kek) rel=canonical ifadesini görür.

rel=canonical kullanımı için şunları yapabilirsiniz:

  • Yinelenen sayfanın içeriğinin büyük bir bölümü standart sürümde de bulunmalıdır. (Bu durumu test edebilmek adına, mesela bu sayfalardaki içeriğin dilini bilmediğinizi varsayalım. Yinelenen içerik ile standart içeriği yan yana getirdiğinizde, yinelenen sayfadaki kelimelerin çok büyük bir yüzdesi standart sayfada da bulunuyor mu? Sayfaların benzer olduğunu anlayabilmek için bu dili anlamanız gerekiyorsa eğer (örneğin sadece genel anlamda konular benzerken, birebir kelimelerde büyük ölçüde farklılık varsa) arama motorları standart olarak belirtilen URL’yi dikkate almayabilir.)
  • rel=canonical hedefinizin gerçekten var olduğunu (hata veya “soft 404” olmadığını) bir kez daha kontrol edin.
  • rel=canonical hedefinde noindex robots meta etiketi bulunmadığını doğrulayın.
  • Arama sonuçlarında, tekrarlanan URL’nin değil, rel=canonical URL’sinin görüntülenmesini tercih ettiğinizden emin olun.
  • rel=canonical bağlantısını ya sayfanın <head> bölümüne ya da HTTP üstbilgisine (HTTP header) ekleyin.
  • Bir sayfa için birden fazla rel=canonical belirtmeyin. Birden fazla belirtirseniz tüm rel=canonical ifadeleri yok sayılır.

Yanlış 1: Sayfalara ayrılmış bir serinin ilk sayfası için rel=canonical kullanılması

Birden fazla sayfaya yayılan bir makaleniz olduğunu düşünün:

  • example.com/article?story=cupcake-news&page=1
  • example.com/article?story=cupcake-news&page=2
  • Vb.

2. veya daha sonraki bir sayfadan 1. sayfaya bir rel=canonical belirtmek doğru bir rel=canonical kullanımı değildir, çünkü bu sayfalar yinelenen sayfalar değildir. Bu örnekte rel=canonical kullanılması, 2. ve sonraki sayfalardaki içeriğin dizine hiç eklenmemesi sonucunu doğurur.

canonical-2

Bir serinin bileşen sayfalarından ilk sayfaya rel=canonical ifadesi belirtildiğinde, yararlı içerik (ör. “cookies are superior nutrition” (kurabiyenin faydaları) ve “to vegetables” (sebzelerden fazladır)) kaybolur.

Sayfalara ayrılmış içerik olduğu durumlarda, bileşen sayfalarından makalenin tek sayfalık bir sürümüne rel=canonical ifadesinin belirtilmesini veya rel=”prev” ve rel=”next” sayfalara ayırma işaretlerinin kullanılmasını öneririz.

canonical-3

Bileşen sayfalarından “view all” (tümünü gör) sayfasına rel=canonical kullanımı

canonical-4
View all (tümünü gör) sayfasına bir rel=canonical belirtilmemişse, sayfalara ayrılmış içerikte rel=”prev” ve rel=”next” işaretlemesi kullanılabilir.

canonical-5

Yanlış 2: Yanlışlıkla göreli (relative) URL’ler olarak yazılan mutlak (absolute) URL’ler

Pek çok HTML etiketi gibi <link> etiketi de hem göreli hem de mutlak URL’leri kabul eder. Göreli URL’ler geçerli sayfaya “göreli” bir yol içerir. Örneğin, “images/cupcake.png” ifadesi, “geçerli dizinden “images” alt dizinine ve sonra cupcake.png’ye git” anlamına gelir. Mutlak URL’ler, http:// gibi bir şema da dahil olmak üzere tam yolu belirtir.

<link rel=canonical href=“example.com/cupcake.html” /> şeklinde bir ifade (“http://” olmadığından bu göreli bir URL’dir) belirtmek, istenilen standart URL’nin http://example.com/example.com/cupcake.html olduğu imasında bulunur; oysa büyük olasılıkla amaçlanan bu değildir. Böyle durumlarda, algoritmalarımız belirtilen rel=canonical ifadesini yok sayabilir. Sonuç olarak bu rel=canonical ifadesiyle ulaşmayı umduğunuz şey gerçekleşmeyecektir.

Yanlış 3: Yanlışlıkla yapılan veya birden fazla olan rel=canonical ifadeleri

Zaman zaman, yanlışlıkla eklendiğini düşündüğümüz rel=canonical ifadeleri görüyoruz. Bunlar çok seyrek durumlarda basit yazım hataları olabilirken, çoğunlukla rel=canonical ifadesinin hedefini değiştirmeyi düşünmeden bir sayfa şablonunu kopyalayan bir web yöneticisi nedeniyle de olabilmektedir. Bu durumda, site sahibinin sayfaları, şablonu hazırlayan kişinin sitesine yönelik bir rel=canonical belirtebilir.

canonical-6

Şablon kullanıyorsanız rel=canonical ifadesini de kopyalamadığınızdan emin olun.

Diğer bir sorun da, sayfalarda farklı URL’lere yönelik birden fazla rel=canonical bağlantısı bulunmasıdır. Genellikle varsayılan bir rel=canonical bağlantısı yerleştiren SEO eklentileriyle ilişkili olarak ortaya çıkan bu durumdan eklentiyi yükleyen web yöneticisinin de haberi olmayabilir. Birden fazla rel=canonical ifadesi bulunduğu durumlarda Google büyük olasılıkla tüm rel=canonical ipuçlarını yok sayacaktır. Geçerli bir rel=canonical ifadesinin sağlayabileceği tüm yararlar kaybolacaktır.

canonical-7

Sayfanın kaynak koduna bakarak eklentilerin davranışını kontrol edin.

Bu iki tür durumda da, sayfanın kaynak kodunu yeniden kontrol etmek sorunun düzeltilmesine yardımcı olur. rel=canonical bağlantıları dağınık yerleştirilmiş olabileceğinden <head> bölümünün tamamını kontrol ettiğinizden emin olun.

Yanlış 4: Kategori veya açılış sayfası, öne çıkan bir makaleye yönelik rel=canonical belirtiyor

Tatlılar hakkında bir site yayınladığınızı varsayalım. Tatlı sitenizde “pasta” ve “dondurma” gibi kullanışlı kategori sayfaları bulunsun ve her gün bu kategori sayfaları belirli bir makaleyi öne çıkarsın. Örneğin, pasta açılış sayfanızda “red velvet cupcakes” öne çıkarılmış olabilir. “Pasta” kategori sayfası “red velvet cupcake” sayfasıyla neredeyse tamamen aynı içeriğe sahip olduğu için, kategori sayfasından öne çıkan bağımsız makaleye bir rel=canonical eklemiş olabilirsiniz.

Bu rel=canonical ifadesini kabul edecek olsaydık, pasta kategori sayfanız arama sonuçlarında görünmezdi. Çünkü rel=canonical ifadesi, arama motorlarının yinelenen yerine standart URL’yi görüntülemelerini tercih ettiğinizi işaret eder. Bununla birlikte, kullanıcıların hem kategori sayfasını, hem de öne çıkan makaleyi bulabilmesini istiyorsanız, en iyisi ya sadece kategori sayfasında kendine referans veren bir rel=canonical bulunması, ya da hiç rel=canonical olmamasıdır.

canonical-8

Standart ifadenin aynı zamanda tercih edilen görüntüleme URL’sini ima ettiğini unutmayın. Bir kategori veya açılış sayfasından öne çıkan bir makaleye rel=canonical eklemekten kaçının.


Yanlış 5: <body> içindeki rel=canonical

rel=canonical bağlantı etiketi bir HTML dokümanının yalnızca <head> bölümünde görünmelidir. Ayrıca, HTML ayrıştırma (parsing) sorunlarından kaçınabilmek için de rel=canonical ifadesini <head> içinde olabildiğince başta bir yere eklemek iyi olur. <body> bölümünde rel=canonical ifadesine rastladığımızda bunu dikkate almayız.

Bu, düzeltmesi kolay bir hatadır. rel=canonical bağlantılarınızın her zaman sayfanızın <head> bölümünde olduğunu ve yapabildiğiniz ölçüde başta kullanıldığını yeniden kontrol etmeniz yeterlidir.

canonical-9

<head> bölümündeki rel=canonical ifadeleri işlenir, <body> bölümündekiler işlenmez.

Sonuç
Yararlı rel=canonical ifadeleri oluşturmak için:

  • Yinelenen bir sayfanın ana metin içeriğinin büyük bölümünün standart sayfada da bulunduğunu doğrulayın.
  • rel=canonical ifadesinin (varsa) yalnızca bir defa ve sayfanın <head> bölümünde belirtildiğini kontrol edin.
  • rel=canonical ifadesinin varolan ve yararlı içeriğe sahip bir URL’yi işaret ettiğini (yani, 404 veya daha kötüsü, soft 404 olmadığını) kontrol edin.
  • Açılış veya kategori sayfalarından öne çıkan makalelere yönelik rel=canonical ifadesi belirtmekten kaçının; çünkü bu durumda, öne çıkan makale, arama sonuçlarında tercih edilen URL olacaktır.

Kaynak: Google Arama kalitesi ekibi adına yayınlayan: Fatih Özkösemen