Google’ın kullanıma sunduğu yeni Search Console’da bir sayfa var: Dizin Durumu raporu

Bu rapora ulaştığınızda şöyle bir başlık görüyorsunuz: Standart etiketi olmayan kopya bir sayfa

Bu rapor altında asıl sayfa haricinde oluşturduğunuz bu sayfayı Google başka bir sayfanın kopyası olarak algılamış.

Neden dersiniz?

Sitenizin aynı sayfayı gösteren farklı URL’lere veya farklı URL’lerde yinelenen ya da çok benzer sayfalara sahip olmasının geçerli nedenleri vardır. En yaygın nedenler şunlar:

  • Birden fazla cihaz türünü desteklemek için:
    https://example.com/news/koala-rampage
    https://m.example.com/news/koala-rampage
    https://amp.example.com/news/koala-rampage
  • Arama parametreleri veya oturum kimlikleri gibi öğelerle ilgili dinamik URL’leri etkinleştirmek için:
    https://www.example.com/products?category=dresses&color=green
    https://example.com/dresses/cocktail?gclid=ABCD
    https://www.example.com/dresses/green/greendress.html
  • Siz aynı yayını birden fazla bölüm altına yerleştirirken blog sisteminiz otomatik olarak birden fazla URL kaydediyorsa.
    https://blog.example.com/dresses/green-dresses-are-awesome/
    https://blog.example.com/green-things/green-dresses-are-awesome/
  • Sunucunuz www/www olmayan http/https çeşitleri için aynı içeriği yayınlayacak şekilde yapılandırılmışsa:
    http://example.com/green-dresses
    https://example.com/green-dresses
    http://www.example.com/green-dresses
    
  • Bir blogda diğer sitelere ortak kullanıma sunma için sağladığınız içerik söz konusu alanlarda kısmen veya tamamen kopyalanırsa:
    https://news.example.com/green-dresses-for-every-day-155672.html (ortak kullanıma sunulan yayın) https://blog.example.com/dresses/green-dresses-are-awesome/3245/ (orijinal yayın)

İşte buna benzer sayfa ve içerik yapısı nedeniyle büyük bir sorunla karşılaşırsınız. Google bunu şöyle izah ediyor:

Googlebot aynı sitede aynı şeyle ilgili görünen birden fazla sayfa bulursa, en eksiksiz ve faydalı olduğunu düşündüğü sayfayı seçer ve bunu standart olarak işaretler. Standart sayfa en düzenli taranacak olan sayfadır; sitenizle ilgili tarama bütçesinden tasarruf etmek için kopyalar daha seyrek taranır. Dolayısıyla, Googlebot’a standart sayfanın hangisi olduğunu belirtmezseniz ve farklı bir sayfanın standart olduğuna karar verirseniz, enerjinizi Googlebot’un çok sık dizine eklemeyeceği veya arama sonuçlarında görüntülemeyeceği bir sayfayı güncellemek için harcayabilirsiniz.

search-console

Google, içeriğinizin ve kalitenin değerlendirilmesi açısından sitenizdeki standart sayfaları sitenizin içeriğinin altın standardı olarak kullanır ve kopyalardan biri açık bir şekilde bir kullanıcının sorgusuna daha uygun olmadığı sürece Google Arama sonucu genellikle standart sayfaya işaret eder: örneğin, masaüstü sayfası standart olarak işaretlenmiş olsa bile, kullanıcı bir mobil cihaz kullanıyorsa arama sonucu muhtemelen mobil sayfaya işaret edecektir.

Peki Google bu seçimi yaparken neye göre karar veriyor?

Google, sayfanın http veya https aracılığıyla yayınlanıp yayınlanmaması; kullanıcının bildirdiği tercih edilen alan; sayfa kalitesi; URL’nin bir site haritasındaki varlığı ve “rel = canonical” etiketlemesi gibi çeşitli faktörlere (veya sinyallere) dayalı olarak standart sayfayı seçer. Google’ın bir standart sayfayı seçmesini zorlayamazsınız, ancak burada gösterilen tekniklerden birini veya birkaçını kullanarak seçimi etkileyebilirsiniz.

Neden önemlidir?

Yinelenen/benzer sayfalardan oluşan bir grupta, çeşitli nedenlerle açık bir şekilde standart sayfa seçmek isteyebilirsiniz:

  • Kullanıcıların arama sonuçlarında hangi URL’yi görmesini istediğinizi belirtmek için. Kullanıcıların yeşil elbiseler ürün sayfanıza https://example.com/dresses/cocktail?gclid=ABCD yerine https://www.example.com/dresses/green/greendress.html adresi aracılığıyla erişmesini tercih edersiniz.
  • Benzer veya yinelenen sayfaların bağlantı sinyallerini birleştirmek için. Arama motorlarının, bağımsız URL’ler için buldukları bilgileri (bunlara yönelik bağlantılar gibi) tercih edilen tek bir URL’de birleştirmelerine olanak verir. Bu, diğer sitelerden http://example.com/dresses/cocktail?gclid=ABCD adresine yapılan bağlantıların https://www.example.com/dresses/green/greendress.html adresine yapılan bağlantılarla birleştirildiği anlamına gelir.
  • Tek bir ürün/konu ile ilgili metrikleri izlemeyi basitleştirmek için. Çeşitli URL’ler kullanıldığında, belirli bir içerik parçası için birleştirilmiş metrikler elde etmek daha zordur.
  • Ortak kullanılan içeriği yönetmek için. İçeriğinizi başka alanlara yayınlanması için ortak kullanıma sunuyorsanız, sayfa sıralamasını tercih ettiğiniz URL ile birleştirmek istiyorsunuz demektir.
  • Yinelenen sayfaları tarayarak zaman kaybetmemek için. Googlebot’un sitenizden en iyi şekilde faydalanmasını istiyorsanız, aynı sayfaların masaüstü ve mobil sürümlerini taramak yerine sitenizdeki yeni (veya güncellenmiş) sayfaları taramaya zaman ayırması daha iyi olacaktır.

 

Standart sayfa belirtme

Kullanımınıza bağlı olarak, standart sayfayı yinelenen bir grup arasından belirtmenin birkaç farklı yolu vardır:

Yöntem Açıklama
Genel yönergeler Tüm standartlaştırma yöntemleri için bu yönergeleri izleyin.
Tercih edilen alanı belirtme Bir alandaki URL’leri, başka bir alandaki eşdeğerlerinin standardı olarak belirtmek için Search Console’u kullanın. Örneğin, www.example.com yerine example.com. Bunu yalnızca, alt alan adı farklı olan iki benzer siteniz olduğunda kullanın. Bunu eşdeğer http/https siteleri için kullanmayın.

Artıları:

  • Uygulaması, yönetmesi ve değiştirmesi çok kolaydır
  • Farklı alanlarda birbirinin aynı sitelere sahipseniz kullanın.

Eksileri:

  • Yalnızca alan ayrıntı düzeyinde çalışır ve sayfaların kopya olarak kabul edilmesi için yollarının ve adlarının aynı olması gerekir.
  • Aynı yol adı verilen sayfalar için yalnızca tek bir sayfadan sayfaya eşleme sağlar.
rel=canonical <link> etiketi Koda, tüm kopya sayfalar için standart sayfaya işaret eden bir <link> etiketi ekleyin.

Artıları:

  • Sınırsız sayıda kopya sayfayı eşleyebilir.

Eksileri:

  • Sayfanın boyutunu büyütebilir.
  • Daha büyük sitelerde veya URL’lerin sık sık değiştiği sitelerde eşlemenin korunması karmaşık bir hal alabilir.
  • Yalnızca HTML sayfalarında çalışır, PDF gibi dosyalarda çalışmaz. Bu gibi durumlarda, rel=canonical HTTP üst bilgisini kullanabilirsiniz.
rel=canonical HTTP üst bilgisi Sayfanızın yanıtında rel=canonical üst bilgisi gönderin.

Artıları:

  • Sayfa boyutunu artırmaz.
  • Sınırsız sayıda kopya sayfa eşlenebilir.

Eksileri:

  • Daha büyük sitelerde veya URL’lerin sık sık değiştiği sitelerde eşlemenin korunması karmaşık bir hal alabilir.
Site haritası Standart sayfalarınızı bir site haritasında belirtin.

Artıları:

  • Özellikle büyük sitelerde yapılması ve sağlanması kolaydır.

Eksileri:

  • Googlebot yine de site haritasında belirttiğiniz standart sayfaların ilişkili kopyalarını belirlemelidir.
  • Googlebot için rel=canonical eşleme tekniğinden daha zayıf bir sinyaldir.
Yönlendirme Yönlendirilmiş bir URL’nin belirli bir URL’den daha iyi bir sürüm olduğunu Googlebot’a bildirmek için 301 yönlendirmelerini kullanın. Bunu, yalnızca yinelenen bir sayfayı reddettiğinizde kullanın.
AMP çeşidi Çeşitlerinizden biri AMP sayfasıysa, standart sayfayı ve AMP çeşidini belirtmek için AMP yönergelerine uymanız gerekir.

 

Bu yöntemlerden birini kullanmazsanız tercih edilen sürümü Google belirleyecek ve belki de bir çok sayfanız indeksleme dışı kalacaktır.

Bu sorunu çözmek için detaylı yardım forumunu okumanızı ve gerekli düzeltmeleri yapmanızı öneririz. Tutus Media ile çalışıyorsanız rahat olun. Çözümlere hızlı ulaşacaksınız demektir.