Ajax kodları içeren sayfaları taramayı yavaş yavaş durdurma çalışması 2009 yılında başlamıştı. 2015’te Google artık tarama yapmayabileceğini de blogunda duyurmuştu. 4 Aralık’ta Google İsviçre ekip yöneticisi John Mueller Google webmaster blogunda yeni bir makale yayımladı. 

Makalede Ajax tarama şemasını geçmişte Googlebot’un javascript sayfalara erişimi sağlamak için bir yöntem olarak kullanıyordu. Artık bunun sona geldiğini de 4 Aralık makalesinde duyurmuş oldu. Google mühendisleri Googlebot için JavaScript oluşturma sürecini önemli ölçüde iyileştirdiler.  Mueller; 2018’in ikinci çeyreğinde, sitelerin bu sayfaları kendilerinin oluşturmasını (rendering) zorunlu tutmak yerine Google tarafında oluşturmaya başlayacağız. Kısacası, AJAX tarama şemasını artık kullanmayacağız dedi.

ajax-diagram-1

 

Mueller blog yazısında;

Hatırlatmak gerekirse, AJAX tarama şeması URL’sinde bir “#!” bulunan veya kendisi bir “fragment meta etiketi” içeren sayfaları kabul edip, ardından bunları, URL’de bir “?_escaped_fragment_=” parametresiyle taramaktaydı. Bu sürümün de (escaped version), sayfanın tam olarak oluşturulmuş ve/veya eşdeğer sürümü olması ve bunun web sitesinin kendisi tarafından oluşturulması gerekmekteydi.

Bu değişiklikle Googlebot, #! URL’sini doğrudan oluşturacak (render edecek) ve böylece, web sitesi sahibinin, sayfanın oluşturulmuş (render edilmiş) bir sürümünü sağlamasına gerek kalmayacaktır. Arama sonuçlarımızda da bu URL’leri desteklemeye devam edeceğiz dedi.

Bu güncellemenin SEO için etkisi ne kadar olacak diye düşünürken blogta belirtilen önemli değişiklikler beklemiyoruz ifadesi biraz olsun Ajax kullanan siteleri rahatlatmış olabilir.

Ajax kullanan siteler için Mueller şunları öneriyor;

Siteniz şu anda #! URL’lerini veya fragment meta etiketini kullanıyorsa:

  • Google Search Console‘daki araçlara erişebilmeniz ve Google’ın bulabileceği sorunlarla ilgili olarak size bilgi verebilmemiz için Google Search Console’da web sitesinin sahibi olduğunuzu doğrulayın.
  • Sayfalarınızı Search Console’un Google Gibi Getir Aracıyla test edin. #! URL’si ile escaped sürüm URL’sinin sonuçlarını karşılaştırıp herhangi bir fark olup olmadığına bakın. Bunu, web sitesinin önemli ölçüde farklı olan tüm bölümleri için yapın.
  • Bağlantıların “a” HTML öğeleri kullandığını onaylamak için Chrome’un Öğeyi İncele (Inspect Element) işlevini kullanın ve uygun yerlerde (örneğin, kullanıcı tarafından oluşturulan içerikler gibi) rel=nofollow parametresini ekleyin.
  • Sayfanın başlık ve açıklama meta etiketini, robots meta etiketlerini ve diğer meta etiketleri kontrol etmek için Chrome’un Öğeyi İncele (Inspect Element) işlevini kullanın. Ayrıca, yapısal verilerin tamamının oluşturulmuş sayfada da (rendered version) bulunduğundan emin olun.
  • Flash, Silverlight veya diğer eklenti tabanlı teknolojilerle hazırlanan içeriklerin arama dizinine eklenmeleri gerekiyorsa, bunların JavaScript’e veya “normal” HTML’ye dönüştürülmeleri gerektiğini unutmayın.

Bu değişikliğin, web sitenizle ilgili çalışmaları biraz daha kolaylaştıracağını ve sizin tarafınızda sayfaları oluşturma gereksinimini azaltacağını umuyoruz.