Tanıtım yazısı yoluyla başka bir siteden kaliteli backlink alma teşebbüsü her zaman başarıyla sonuçlanmayabilir. SEO çalışması içinde backlink elde etmek için aldığınız tanıtım yazılarında nelere dikkat etmelisiniz? Konunun detaylarına birlikte gözatalım.

Google son zamanlarda tanıtım yazısı, sponsor ya da misafir yayınlarda spam içerikli bağlantıların arttığından şikayet ediyor. Beraberinde aynı içeriklerin yüzlerce farklı sitede birden yayınlanmasının oluşturduğu bilgi kirliliğinin faydadan çok zarar getirdiğine dikkat çekiyor. Google Webspam ekibinden Fatih Özkösemen’in Google webmaster blogundaki yazısında  belirttiği karşılaşılan yaygın hatalar şunlar:

Yazarın sitesine geri dönen geniş ölçekte bağlantılar (backlink) oluşturmanın öncelikli amaç olduğu durumlar, Google’ın bağlantı düzenleri ile ilgili kurallarını ihlal etmektedir. Uç noktada kullanıldığında, bir makalenin bu kuralları ihlal ettiğini gösterebilen faktörleri aşağıda bulabilirsiniz:

  • Makalelerinizi sitenize ilişkin anahtar kelime açısından zengin bağlantılarla doldurma.
  • Makalelerin birçok farklı sitede yayınlanmasını sağlama; veya, çok sayıda makalenin az sayıda büyük, farklı sitelerde yer alması.
  • Yazdıkları konular hakkında bilgi sahibi olmayan makale yazarlarını kullanma veya çalıştırma.
  • Bu makalelerde aynı veya benzer içeriği kullanma; alternatif olarak, kendi sitenizde bulunan makalelerin tam içeriğini kopyalama (bu durumda rel=”nofollow” etiketinin yanı sıra rel=”canonical” etiketinin de kullanılması önerilir)

offpage-backlink

Bir web sitesinin spam içerikli bağlantıların bulunduğu makaleler yayınladığını tespit ettiğimizde, Google’ın sitenin kalitesiyle ilgili algısı değişebilir ve bu durum, sitenin sıralamasını olumsuz etkileyebilir. Bu tür makaleleri kabul eden ve yayınlayan siteler, bunları dikkatli bir şekilde araştırmalı ve şuna benzer sorular sormalıdır:

  • Bu kişiyi veya web sitesini tanıyor muyum?
  • Bu kişinin mesajı sitemdeki kitle için uygun mu?
  • Makale yararlı bir içeriğe sahip mi?
  • Makalede şüpheli amaçlı bağlantılar varsa yazar bunlarda rel=”nofollow” etiketini kullanmış mı?

Bağlantı için makale oluşturmak genel olarak web açısından kötü bir davranış olduğundan, Google bunu yapan web sitelerine yönelik olarak bazı işlemler gerçekleştirir. Bu da sıralamadaki yerinizi negatif olarak etkileyecektir.

1- Bağlantı oluşturmak öncelikli amaç haline geldiğinde, makalelerin kalitesi düşebilir ve kullanıcılar için kötü bir deneyim ortaya çıkabilir.
2- Ayrıca, web yöneticileri agresif veya sürekli tekrarlayan “Makalemi yayınla!” istekleri almayı genellikle tercih etmezler.

Son olarak, eğer web üzerinde bulunan bağlantılar bir öneri biçimiyse ve kendi siteniz ile ilgili en çok öneriyi de yine kendiniz oluşturuyorsanız; siteniz ile ilgili iyi bir izlenim oluşturmak için bunun inandırıcı ve doğru bir yöntem olduğu söylenebilir mi?

Bağlantı oluşturmayla ilgili en iyi tavsiyemiz sitenizin içeriğini iyileştirmeye ve kullanıcılarınızın beklentilerine odaklanmanızdır. Bunu yaptığınızda bağlantılar da dahil olmak üzere her şey kendiliğinden gelecektir.

Google kısaca burada şu mesajı veriyor: “İnterneti çöplük haline getirmeyin”