Almanya, yaklaşık 83 milyon nüfusuyla Avrupa’nın ikinci en büyük e-ticaret pazarı, dünyanın ise en büyük dördüncü ekonomisi olarak yatırımcılara göz kırpıyor. Aynı zamanda hacim olarak dünyanın en büyük tüketici pazarı olan Almanya, ticaret çevreleri için tam bir fırsatlar ülkesi.

Nüfusu yaşlanma eğilimi gösteren Almanya’nın yaş ortalaması 47 olarak biliniyor. 50 yaş üstü tüketiciler ise satın alma gücünün en yüksek grubunu oluşturdukları için birçok girişimci açısından hatırı sayılır bir hedef kitle olarak görülüyor.

Nüfusunun yaklaşık 3-3.5 milyonunu Türklerin oluşturması ise ülkeyi etnik pazarı hayli canlı bir ülke yapıyor. Yoğun Türk nüfusu ve yüksek alım gücü Almanya’yı, ticaret yapmak isteyenler için son derece cazip kılıyor.

Markaların Avrupa ya da Almanya’da tüm nüfusa erişebilmeleri için pazarlama faaliyetlerine önem vermeleri gerektiği yadsınamaz bir gerçek. Bu bakımdan girişimcilerin tüm çalışmaları planlarken tüketici davranışlarını, kültürel özelliklerini, iklimsel özellikleri mutlaka göz önünde bulundurması önemli.

shutterstock 212883988

Alman tüketici internet üzerinden alışverişi seviyor

İnternet, bu gibi planlamalar için eşsiz imkanlar sürüyor. Üstelik Almanlar yoğun internet kullanımına geçeli neredeyse 15 yıl oldu ve nüfusun yüzde 91’i internet kullanıyor. İnternet üzerinden alışveriş yapanların oranı ise yüzde 77’ye kadar varıyor. Daha önceleri katalog üzerinden alışveriş yapma kültürüne sahip Alman tüketiciler, internet üzerinden alışveriş siteleri ile kolayca uyum sağladılar.

Yaşam standartları yüksek olan Alman tüketicilerin satınalma kararlarında fiyat ve kalite belirleyici etkenlerin başında geliyor. Kalite, güven, sağlamlık, çevreye duyarlılık ve fiyat toplam ürün değerlendirmeleri için etkili faktörler arasında geliyor.  İnternet,  tek tıkla tüm ürünlere ulaşmak ve alışverişi yapmanın dışında, mağazadan alışveriş yapmak isteyenler tarafından da markaları ve ürünleri araştırmak için kullanılan uçsuz bucaksız bir mecra artık.

 

 

Almanya’da bir marka hedef kitlesine en iyi nasıl ulaşır?

shutterstock 1041718081Bir markanın hedef kitlesine ulaşması için yapması gereken ana çalışmaları şu şekilde sıraladık:

Web sitesi (Almanca, Türkçe, İngilizce): Ürün ya da hizmetleri detaylı olarak hedef kitleye anlatmak için kullanıcı deneyimini ön planda tutan, yeni trendlere ve mobil kullanıma uygun web sitesi tasarımı olmalı.

Sosyal Medya Yönetimi (Türkçe –Almanca): Markanın hedef kitlesine uygun mecralarda tüketici ile etkileşim sağlayabilmek için mutlaka hayata geçirilmeli.

SEO: Rakiplerden öne çıkmak için konunun uzmanları tarafından düzenli olarak güncellenmeli.

E-ticaret: Her geçen gün büyüyen E-ticaret sektöründe var olabilmek dijital satış potansiyelini yakalamak için önemlidir.

Adwords: Web siteleri için trafik ve satış artırmak, istenilen ülke pazarını hedeflemek için Google’da öne çıkmanın ve reklam yapmanın en önemli yollarından biri olarak karşımıza çıkar.

Avrupa’da Medya Planlama:Tüm markaların Alman ve Türk tüketicilere ulaşması için yukarıdaki adımları mutlaka atması gerekmektedir. Bunların dışında Avrupa ya da Almanya’da yaşayan Türkler’e ulaşmak isteyen her marka, mutlaka Avrupa Türk TV kanallarında kendilerini tanıtmalı ve reklam vermeli.

Avrupa’da yaşayan Türkler özelinde atılması gereken adımlar da var. Avrupalı Türkler, Türkiye’nin güvenilir ürün ve hizmetlerine ulaşmak istiyorlar. Bazı markaların ürünlerini Almanya’da tüketirken bazı markalar aracılığıyla da Türkiye’de yatırım yapmayı arzu ediyorlar.

Tam da bu noktada;
Tutus Media Ailesi sizlere 360 derece dijital pazarlama fırsatları sunar. Markanızı 4 eliyle kucaklar, sizlere yardımcı olur ve dijital pazarda zirveleri kontrol etme gücü sağlar.