Medya planlama nedir? Medya planlama nasıl yapılmalıdır? Etkili ve başarılı bir medya planlaması yapabilmek için hangi yöntemler takip edilmelidir? Tüketicisiyle ya da hedef kitlesiyle etkili bir iletişim kurmak ve bu iletişimi sürdürülebilir hale getirmek için markalar farklı farklı iletişim yollarına başvurabilirler. Bu iletişim yolları farklılık gösterse de her bir iletişim yöntemi için markaların bir mecrayı kullanması ve bu mecra için bir plan dahilinde hareket etmesi gerekmektedir. Medya planlaması; markaların geliştirmiş oldukları iletişim kampanyalarını hedef kitlelerine hangi mecra üzerinden, ne zaman ve nasıl duyuracaklarının planlanması işidir ve bu iş işi bilenler tarafından yapılmalıdır. Yani medya planlamada profesyonel akla ihtiyaç duyulmaktadır.

Başarılı bir medya planlaması yapabilmek için markaların takip etmesi gereken birçok adım vardır. Markalar geliştirmiş oldukları iletişim kampanyalarıyla en doğru hedef kitleye ulaşmak ve en yüksek erişimi sağlamak adına birçok mecraya ve planlama yöntemine başvurabilirler. Kampanya içeriklerine göre bu mecraların kullanım şekilleri farklılık gösterse de aslında temelde tüm mecralar için yapılan planların aşağı yukarı aynı sistematik ve stratejiyle hareket ettiği söylenebilir. Özellikle başarılı medya planlamalarını incelediğimiz zaman takip ettikleri ve uyguladıkları yöntemlerin hemen hemen aynı olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. İşte size etkili ve başarılı bir medya planlaması yapabilmeniz yanıtını arayacağınız soruların listesi:

  1. Ne Söylüyoruz?

aBaşarılı bir medya planı için marka, geliştirmiş olduğu iletişim kampanyasıyla (bu kampanya bir reklam olabilir, sosyal medya kampanyası olabilir, bir etkinlik olabilir vs.) öncelikli olarak ne söylemek istediğini net bir şekilde tanımlamalıdır: “Yeni bir ürün mü tanıtacağız?” “Mevcut ürünümüzün satışını mı arttırmak istiyoruz?” “Hedef kitlemiz bizi daha mı çok sevsin?” gibi spesifik sorulara net cevaplar vererek medya planlaması için ilk adımı gerçekleştirmiş olacaksınız.

  1. Kime Söylüyoruz?

bMarkanın ne söyleyeceğini tam olarak netleştirmesinin ardından söyleyeceği bu şeyi kime söyleyeceğini de netleştirmesi lazım: “Hedef kitlem kim?” “Bir hedef kitlem var mı?” sorularını yanıtladıktan sonra “Var olan hedef kitlemize seslenelim”, “Hedef kitlemiz olabilme potansiyeline sahip olanlara seslenelim” gibi net tanımlarla sesleneceğiniz kitlenin kapsamını belirlemelisiniz. Net tanımlamaya örnek verecek olursak; hedef kitleniz “liseli genç kızlar” gibi genel bir tanımla ile değil “liseli, akşamları kitap okuyan, pembe rengi çok seven, günde iki saat sosyal medyada online olan genç kızlar” gibi daha detaylı bir tanımlama olmalıdır.

  1. Hedef Kitlem Nerede, Ne Yapıyor, Neyi Takip Ediyor?

dBaşarılı bir medya planlaması için ilk iki sorunun yanıtını net bir şekilde verdikten sonra hedef kitlenizi daha yakından tanıyabilmek adına bir dizi faaliyette bulunmanız gerekir. Örneğin, hedef kitleniz “liseli, akşamları kitap okuyan, pembe rengi çok seven, günde iki saat sosyal medyada online olan genç kızlar” ise bu kızların hangi tür kitaplar okuduğunu, pembenin hangi tonlarını sevdiğini, hangi sosyal medya platformlarında daha fazla vakit geçirdiğini bilmeniz gerekir. Bu bilgilere sahip olmak ise oldukça zordur. İşte medya planlama ajansları bu noktada devreye girer ve profesyonel bir medya plan stratejisini markanız adına yürütür.

  1. Nerede Söylüyoruz?

cMedya planlamasının hangi mecrada olması gerektiğine hedef kitleniz karar verir. Hedef kitlenizin kullandığı mecra eğer televizyon ise yapmış olduğunuz iletişim kampanyasını televizyona uygun şekilde yapmalısınız ve planlamanın ana hatlarını da televizyon mecrasının özelliklerine göre belirlemelisiniz. Bunun için hangi televizyon kanalının ne kadar izlendiğini, hangi televizyon kanalında hangi programların daha fazla reyting aldığını biliyor olmanız ve bunların takibini sürekli olarak yapabilmeniz gerekir. Hedef kitleniz sosyal medya platformlarını daha fazla takip ediyorsa bu defa sosyal medyaya yönelik bir planlama yapmanız gerekir. Eğer hedef kitleniz her iki platformu da takip ediyorsa bu sefer iletişim kampanyanızın içeriğini her iki platforma da hitap edecek şekilde dizayn etmeniz gerekir.

  1. Ne Zaman Söylüyoruz?

eMedya planlamasının başarılı olabilmesi için belki de en önemli ölçü; zamandır. Geliştirmiş olduğunuz iletişim kampanyasının medya planlamasını yaparken bu kampanyanın ne amaçla yapıldığını ve ne söylediğini daha önce de belirttiğimiz gibi çok iyi bir şekilde tanımlamanız gerekir. Ne zaman, ne kadar süreyle kampanyanızı duyuracağınızı yine hedef kitlenizin mecra kullanım alışkanlıklarını takip ederek günün hangi zaman dilimlerinde hangi mecrayı daha fazla kullandığını biliyor olmanız gerekir. Eğer hedef kitleniz sabah saatlerinde medyayı daha fazla kullanıyorsa sizin sabah saatlerine yönelik bir medya planlaması yapmanız gerekir. Aksi halde kampanyanız vasıtasıyla söylemek istediğiniz şeyi yanlış zamanda ve yanlış kişilere söyleyebilirsiniz.

  1. Ne Kadar Duygusalız?

fMedya planlamanızın başarılı olabilmesinin kurgulanan oyunda başrollerden birini de kuşkusuz “bütçe” oynamaktadır. Bütçenizin esnekliği medya planlamanızın başarılı olup olmamasını doğrudan etkileyen etmenler arasındadır. Medya planlaması kuşkusuz bir medya satın alımı yapılmadan gerçekleşmez. Medya satın alımı yaparken dikkat etmeniz gerekenlere bir başka yazımızda değinmeye çalışacağız.

Bu yazımızda medya planlaması nedir? Başarılı bir medya planlaması yapabilmek için takip edilmesi gereken adımlar nelerdir? Sorularının yanıtını aramaya çalıştık. Tutus Media olarak bizler medya planlama alanında siz değerli müşterilerimize en iyi çözümü sunmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bünyemizde yer alan medya planlama uzmanlarıyla beraber markanız adına geliştirmiş olduğumuz iletişim kampanyalarının büyük bir ustalık ve titizlikle planlamasını yapıyoruz.