Seo yaparken en sık yapılan 20 yanlış metodu ve çözüm yollarını paylaşıyoruz. Seo teknikleri içinde fosilleşmiş ya da algoritma dışı olmuş yöntemler var. Blackhat dediğimiz illegal SEO teknikleri var. Bilmediğimiz ya da önemsemediğimiz, ama başımıza gelince “şöyle yapmasak iyiydi” diyebileceğimiz birçok hatalar zincirini bu yazımızda anlatacağız.

Başlığı “dijital bir şirketi batırmanın ya da zarar ettirmenin en hızlı yolu” diye de düşünebilirsiniz. O kadar önemli mi bu SEO konusu? Evet…

google-algoritma-haberi

Yanlış SEO optimizasyonu büyük şirketlerin başına şirket kadar BÜYÜK dertler açabiliyor. Demand Media yanında bir de Ebay var ki milyonlarca dolar zarar uğramış bir şirketten bahsediyoruz.

ebay-seo

Şirketiniz borsaya da açıksa hisselerinizi bile etkileyebilecek kadar önemli bir konu olduğunu hatırlatmamızda sanırım yarar var.

Tüm bu üzücü ve büyük sonuçların altında ne yatıyor:

1- Bilmiyor olmak: Çözüm doğru ajans ya da danışmanla çalışın. Kontrol listeleri oluşturun ve düzenli check edin.

2- Hızlı başarılı olma arzusu: Midyat pirinci ile evdeki bulguru takas etmek gibidir. Çözüm dünyaya gelmek için bile 9 ay beklerken bu acele niye?

3- Google nasılsa anlamaz: Makine sonuçta bizden akıllı değil ya… Evet haklısın, onu trafikler dibe vurduğunda ölçersiniz o zaman.

Peki uzun vadede başarılı olmak için vizyonumuz ne olmalı?

  • İnsanlar için yapın, robotlar için optimize edin

En sık karşılaşılan SEO teknikleri hatalarına 4 grup altında incelemek mümkün.

  • Teknik hatalar
  • Backlink hataları
  • İçerik hataları
  • Diğer hatalar

Bu yazımızda yapmamanız gereken hatalar ya da diğer deyişle uymanız gereken kurallar dizisini anlatıyoruz.

1- Sitenizin önemli sayfalarını Google’da kapalı ve engelli olmadığını kontrol edin. Noindex etiketi testi yapın. Robots.txt dosyasını optimize edin.

2- Js ve CSS dosyalarının Google’da engelli olması. “Yazılımcı arkadaşın hatasıydı” deyip geçmeyin. Google Webmaster tools içinden Google gibi getir aracı ile engelli dosyaları bulun ve düzeltin. User-Agent engelli dosyaların olmamasına dikkat edin.

3- Canonical hatalarını kontrol ederek düzeltin. Https kullanıyorsak linklerin tümünde https belirtildiğinden emin olun.

4- Eticaret sitesi iseniz filtre sayfalarınızı Google’a indeksletmeyin. Fiyat, büyüklük, renk gibi seçeneklere ait filtreleri devredışı bırakın.

5- Etiket sayfalarında birden fazla farklı yazımla spam sayfalar oluşturulmasına engel olun. Örneğin; SEO etiketi için SEO optimizasyonu, SEO Analizi, SEO kontrolü… gibi tüm akla gelen yazım varyasyonlarını eklemekten vazgeçin

dizi-etiket

6- Trafik almayan etiket ve sayfalarınızı 301 ile diğer sayfalara yönlendirin. Etiket sayısı hayli fazla ve çözemeyeceğiniz bir noktada ise noindex eklemeyi bile düşünebilirsiniz.

7- Aynı title description içeren sayfaları acilen unique yani benzersiz ve orjinal başlık ve açıklama metni ile değiştirin.

8- Taşıma ya da yeni tasarlanmış siteye geçişlerde hata yaşamamak için link yapısı, robots.txt ve noindex ayarlarınızı elden geçirin.

9- Kullanıcıya başka Google’a başka sayfa sunmayın. Bunu yapan SEO danışmanı ya da şirketi ile acilen yollarınızı ayırın. Uçurumdan ilk koyunun atlaması aşamasındasınız ona göre…

10- Yeni siteye taşıma sonrası yüksek trafik alan sayfalarınızı düzenli kontrol edin. 404 artışı var mı yok mu diye testler yapın.

11- Mobil siteniz responsive değilse hemen bir çözüm üretmeye bakın.

12- Sitenizin yavaş yükleme sorunlarını küçümsemeyin. Ne kadar hızlı açılabilirse o kadar hızlı olsun. Pagespeed ve ping araçları ile testler yaparak gerekli hızlandırma optimizasyonlarını yapın.

13- Yanlışlıkla Google webmaster tools içinde “remove URL” yi çalıştırdysanız saniyeler işlemeye başladı bile hemen düzeltin. Yoksa indekslerinizi geri alamayabilirsiniz.

14- Sitenize spam yorum, virüs ya da malware bulaşması. Sitenizi aralıklı olarak sitecheck.sucuri.net ile tarayın. Google webmaster tools’da hata uyarısı olup olmadığını kontrol edin. Google safe browsing site status ile sitenizi testten geçirin.

15- Siteniz tek bir adreste açılsın, https, http, www’li ya da www olmadan. Ama hepsi birden olmasın.

16- Lingo lingo reklamlar 🙂

google-reklam

17- İptal ettiğiniz ya da 404 yaptığınız sayfaların hepsini ana sayfaya yönlendirmek yerine ilgili kategoriye yönlendirin. Biraz zahmetli ama varsa içeriğin yeni sürümüne yönlendirmeniz daha da iyi olur.

18- 301 sayfalarının Loop yani sonsuz döngüye girmesi ya da bir URL nin iki aynı sayfayı göstermesi. Hedef sayfa yerine beklemediğiniz başka sayfalar açılıyorsa ya da ana makine çözümlenemedi hatası alıyorsanız olay budur. Seo analiz aracı yardımıyla bu hataları tarayın ve düzeltin.

19- Çok dilli bir siteniz varsa hreflang hatası ile karşılaşmış olmanız muhtemeldir. https://www.sistrix.com/hreflang-guide/ buradaki test aracı ile hataları düzeltin.

20- Keyword stuffing yapmayın. İllaki tek başlıkta kelimenin tüm yazım varyasyonlarını yazmış olmanızın size trafik sağlamayacağını garanti ederim.

keyword-stuffing

Maç özetleri, reyting sonuçları, fragmanlar ve hangi maç saat kaçta… Bu belalı başlıklardaki rekabet nedeniyle içeriğin haber olmaktan çıkarak anahtar kelime listesine döndüğünde dua edin Google’a yakalanmayın. Sandbox için ilk koyun atlama komutu bekliyor demektir.keyword-stuffing2

Bu durumda içerikleri hemen silmenizi tavsiye ediyorum. Ya da iyi bir haber olabilirsiniz. Tercih sizin 🙂 Ne de olsa reklamın kötüsü olmaz demişler.

acunn-seo

21- İçeriği az olan sayfaları inanın indeksletmeseniz bile olur. Neden mi? Bakın sıralamalarda içerik oranı pozisyonu nasıl etkiliyor?

content-seo

Kısacası, düşük kaliteli içerikler için en yakın delete tuşunu kullanmaktan çekinmeyin.

22-  Duplicate içerikleri birleştirin ve 301 ile yönlendirin. Kalitesiz içerik olduğunu düşünüyorsanız. Delete tuşu nerdeydi 🙂

23- Her kelime için ayrı sayfa oluşturmayın. “Ben Hayır diyorum” seneye yine seni görmek isteriz. 3 Hayırla uğurluyoruz…

keyword

24- Sitenizde reklamları doğru konumlandırın ama fazla reklama yer vermeyin. Kullanıcının görmediği alanlardaki reklamları kaldırın.

25- Tedarikçiden gelen ürün açıklamalarını aynen kullanmayın. Hmm gördünüz değil mi? Sizin gibi yüzlerce kopya varmış. Klon değilsiniz. Orjinal olun!

26- Backlink ve anchor text’leriniz money keyword olmamasına özen gösterin. Ya da göstermeyin bakalım o zaman ne oluyormuş..

anchor-text

27- Hızlı backlink kazanma hevesinden vazgeçin. Yakalanıyorsunuz, ama görünmediğinizi düşünüyorsunuz ya işte bu çok kötü 🙂 Backlink yavaş yavaş inşa edilir kuralını unutmayın. Kalitesiz backlinkler için Google Disavow aracını mutlaka kullanın. Kaliteli backlink içeren sayfalardan gelen yönlendirmelerin 404 hatası vermediğinden emin olun. Hata varsa düzeltin. AMP teknolojisine bir an önce entegre olun.

Son Not: Bütün bu iyileştirme çalışmalarınızın yanında Adwords datalarınızı SEO çalışmanızda kullanmaya başlayın. CTR oranı yüksek kelimelerinizi site başlığı, kategori ya da açıklamalarınızda kullanın. Tecrübeyi bir kenara bırakıp ucuz SEO ajansı seçmeyin. Ucuzun neye malolacağını yazımızın başında sanırım anlatabildik.

Unutmayın! Ne kadar zeki makineler ile yapılan işlemlerinde olduğu bir şeyden söz ediyor olsakta sitenizi gerçek insanlar deneyimleyecekler.

Ya bunu seçin!

seo-1

Ya da bunu!

seo-result

Matrix’te Neo ile tanıştıracağım için soruyorum, Hangi hapı seçtiniz?